Dražen Barišić: Po indeksu razvijenosti Velika Gorica jedan je od najrazvijenih gradova u Hrvatskoj

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća, svoje Izvješće o radu za drugu polovicu 2018. godine, podnio je i gradonačelnik Grada Velike Gorice Dražen Barišić. U svom trećem mandatu, Barišić je nastavio raditi na projektima koji su se prema istraživanjima pokazali kao potreba građana, dok su u Izvješću izdvojeni neki od najvažnijih, od kojih je veliki dio s realizacijom započeo početkom i završio koncem 2018. godine.

Među njima se ponajviše ističe nedavno dovršena energetska obnova Dječjeg vrtića “Ciciban”, čime Grad Velika Gorica nastavlja podizati kvalitetu predškolske skrbi. Naime, Velika Gorica prednjači po ulaganjima u obrazovanje na što odlazi čak 39,6% proračunskih sredstava te time umnogome nadmašuje prosjek u državi, ali i na razini EU. Projekt energetske obnove ostvaren je u sklopu natječaja “Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama u djelatnostima odgoja i obrazovanja” iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

Također, kroz projekt “Svako dijete ima pravo na obrazovanje” omogućeno je financiranje plaća i ostalih materijalnih prava za 52 pomoćnika u nastavi, dok su za ostatak potrebnih asistenata sredstva osigurana iz proračuna – jer, kao što sam naziv kaže, napominje gradonačelnik, svako dijete ima pravo na obrazovanje, a to je trend koji Velika Gorica želi zadržati ubuduće. Velika Gorica se u navedenom razdoblju, također pridružila zajednici od 17 gradova u kojima djeluju znanstveno-istraživačke jedinice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Kapitalni projekt bila je izgradnja Gradskoga bazena, čije je otvorenje svojim dolaskom uveličala i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović. Bazeni danas primaju oko 5.000 posjetitelja, dok se sam kompleks namjerava nastaviti razvijati izgradnjom vanjskih bazena što će građanima otvoriti nove mogućnosti kvalitetnog provođenja slobodnog vremena i bavljenja rekreacijom. Važno je za istaknuti, da su svoje ulaganje opravdali, ali i multiplicirali reflektori na Gradskom stadionu.

Gradonačelnik je podsjetio okupljene vijećnike da je, također izdana građevinska dozvola za buduće reciklažno dvorište Velika Gorica u produžetku Ulice Franje Boška Kirinčića prema istočnoj obilaznici. Dvorište će zaprimati površinu od 3.000 četvornih metara, a u sklopu navedenog izgradit će se i zgrada Centra za ponovnu uporabu proizvoda izdvojenih iz otpada, koja će biti prva takve vrste u Hrvatskoj.

Započeli su i radovi na izgradnji Spomen doma 153. brigade u novom Spomen parku 153. brigade, dok je u rujnu završila potpuna rekonstrukcija križanja Kolodvorske i Ulice Matice Hrvatske u koju je uloženo 4,5 milijuna kuna. Izgradnjom novog kružnog toka uvelike se doprinijelo i povećanju razine sigurnosti u prometu.

Oporba je izrazila nezadovoljstvo s transparentnošću i obuhvatnošću Izvješća, kao i s angažmanom u mjesnim samoupravama, međutim, naposljetku je zaključeno, da unatoč poteškoćama, Grad Velika Gorica ide u sasvim dobrom smjeru.