DORUČAK ZA PET Kako napraviti savršeno kremastu kajganu?

Kajgana je nezaobilazan doručak u mnogim kućanstvima. Ovo jednostavno jelo može se pripremiti u nekoliko minuta s minimalno sastojaka. Mnogi imaju svoje načine pripreme ovog omiljenog jela, uključujući dodatke poput mlijeka, sira ili začina za jedinstven okus.
Međutim, ima i onih koji ne znaju ni odakle početi. Jedan korisnik Reddita odlučio je potražiti savjete kako pripremiti “najbolju” kajganu jer, kako je tvrdio, ne zna je uopće napraviti, prenosi N1.
– Obožavam kajganu. Ali ne znam je napraviti nikako. Koja je tajna kremaste, bogate, siraste (dodajete li sir? Koji?), ukusne kajgane koja je savršena uz slaninu, primjerice? Je li normalno da se pola zalijepi za tavu i zagori? Trebam li posebnu vrstu tave? Kako da to svladam?, napisao je.
Pitanje je prikupilo više od 1100 komentara prepunih savjeta – od temperature do izbora sastojaka. Većina je preporučila dodavanje maslaca pred sam kraj kuhanja. Ipak, jedan je trik posebno iznenadio mnoge korisnike.
– Svi su već naveli glavne korake, pa ću dodati nešto malo. Razbij jaja u šalicu i posoli ih 15 minuta prije kuhanja – ako imaš strpljenja. Ogromna razlika, napisao je korisnik _Melancholee.
Prema tom korisniku, razlog za prethodno soljenje i čekanje je u tome što sol denaturira proteinske lance, čime jaja zadržavaju vlagu prije kuhanja.
I čini se da trik zaista djeluje, jer je korisnik anderscm44 odgovorio:
– Ovo je stvarno promijenilo moju kajganu.
Nekoliko je drugih korisnika najavilo da će isprobati savjet. Jedan je objasnio:
– Kad posolim jaja i odmah ih skuham nakon miješanja, čine mi se tvrđa. Nikad ih nisam ostavio sa solju dulje od minute-dvije. Morat ću probati ovaj trik.