Doručak od samo četiri sastojka: Recept za mekane i prozračne uštipke

Ako ste odrasli uz miris domaće kuhinje i jednostavnih slastica koje se tope u ustima, uštipci će odmah probuditi vašu nostalgiju.
Ovi prženi zalogajčići savršeni su kao prilog, užina uz film ili obilan doručak. Priprema je jednostavna, a okus neodoljivo podsjeća na toplija, opuštenija vremena. Posebno su ukusni u kombinaciji s kremastim umakom od vrhnja i jogurta koji zaokružuje cijelo iskustvo.
Sastojci za uštipke:
– 300 g glatkog brašna
– 200 ml mlake vode
– 5 g soli
– 1⁄2 kocke svježeg kvasca (oko 20 g)
Priprema:
Umijesite tijesto kao za kruh – pomiješajte brašno, vodu, sol i izmrvljeni kvasac. Pokrijte i ostavite da se diže na toplom mjestu oko 60 minuta. Kada se tijesto udvostruči, namažite ruke s malo ulja i kidajte male kuglice. Najprije ih složite na dasku ili radnu površinu dok sve ne pripremite. Zagrijte ulje u dubokoj tavi na srednjoj vatri. Pržite uštipke dok ne poprime zlatno-smeđu boju. Vadite ih na papirnati ubrus kako bi upio višak ulja, prenosi N1.
Sastojci za umak od vrhnja i jogurta:
– 200 g kiselog vrhnja (20 % masti)
– 150 g grčkog jogurta
– Prstohvat soli
– Češnjak u prahu ili 2 svježa češnja sitno nasjeckanog češnjaka
Priprema:
Dobro pomiješajte sve sastojke u zdjeli. Po želji, ohladite 10–15 minuta u hladnjaku prije posluživanja. Ovaj umak izvrsno se slaže s toplim uštipcima, ali i s pečenim krumpirom, grilanim povrćem ili kao preljev za salatu.