Donosimo recept za uskrsnu gastro bombu: Ukusna janjeća rolada s krumpirom

Osim nezaobilaznih jaja i pince, čiji recept možete pronaći ovdje, jedno od najzamamnijih namirnica mnogima je janjetina. Moguće ju je pripremiti na cijeli niz načina, a mi vam u nastavku donosimo naš prijedlog – janjeću roladu s krumpirom. Ovo jelo i nije najjednostavnije za pripremu te zahtijeva više vremena, no garantiramo kako se svaka utrošena minuta isplati, jednom kada ova gastronomska bomba stigne na tanjur.
Sastojci za 4 osobe:
1 janjeća plećka s rebrima
50 g češnjaka
2 grančice svježeg timijana ili žličica sušenog
100 ml ulja
3 glavice luka
200 g mrkve
celerov korijen
sol
papar
1 žlica Vegete
Za prilog:
1 kg krumpira
300 g mrkve
2 češnja češnjaka
muškatni oraščić
sol
papar
30 g maslaca
350 ml vrhnja za kuhanje
1 žličica Vegete
Postupak:
Meso janjeće plećke pažljivo odvojite od kosti i pospite Vegetom te nasjeckanim češnjakom i timijanom. Savijte ga i zavežite kuharskim koncem.
Kosti koje ste izvadili posolite, popaprite i prelijte s 50 ml ulja. Stavite ih peći u zagrijanu pećnicu na 200°C i pecite oko 30 minuta bez podlijevanja.
Povrće očistite i narežite na veće kocke.
U dubljoj posudi na preostalom ulju popecite mesnu roladu sa svih strana. Nakon toga dodajte povrće i sve zalijte litrom vode. Dodajte pečene kosti i zajedno kuhajte oko sat i pol, dok meso ne omekša.
Kuhano meso izvadite na dasku, maknite konac, a umak procijedite.
Krumpir i mrkvu operite i ogulite. Krumpir narežite na tanke ploške, a mrkvu na uzdužne trake debljine 1 mm. Krumpir malo posolite, pospite Vegetom, paprom i naribanim muškatnim oraščićem.
Odgovarajuću vatrostalnu posudu premažite maslacem, a dno posude pokrijte trećinom narezanog krumpira. Na to složite polovicu pripremljene mrkve i dio češnjaka narezanog na ploškice. Postupak ponovite sve dok ne potrošite namirnice, a završite krumpirom.
Prelijte vrhnjem za kuhanje, prekrijte pergamentnim papirom i pecite u zagrijanoj pećnici na 200°C oko 40 minuta.
Posluživanje:
Kuhanu janjeću roladu narežite na ploške, prelijte umakom kojem ste dodali listiće timijana i poslužite uz zapečeni krumpir s mrkvom.