Donosimo recept bez kojeg je teško zamisliti Uskrs: Slasna pinca za najbliže

Pinca se često nosila u crkvu na uskrsno jutro na blagoslov zajedno s drugim namirnicama, dok se nekoć čuvala za svečani uskrsni doručak, uz kuhana jaja, šunku, mladi luk i hren. Pronašli smo ukusan recept za slasnu pincu, pogledajte ga u nastavku:
Sastojci:
350 g glatkog brašna
140 ml toplog mlijeka
1 pakiranje suhog kvasca
60 g maslaca
3 žumanjka
1 jaje
70 g šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
naribana korica naranče i 1 limuna
100 g grožđica
rum
krupni šećer za posipanje
1 žumanjak za premaz
Postupak:
- Grožđice potopite u vreloj vodi s vanilin šećerom i ostavite da odstoji 15-ak minuta. Zagrijte mlijeko da bude toplo (nikako pretjerati) i stavite u njega maslac i kvasac. Promiješajte i ostavite desetak minuta na toplom.
- Zamutite vilicom žumanjke i jaje i dodajte u smjesu. Dodajte sve ostale sastojke. Zamijesite rukama.
- Tijesto ostavite na toplom neka se diže. Nakon pola sata ga premijesite i ostavite još sat vremena da odstoji. Napravite loptu od tijesta ili ako želite manje pince, onda dvije jednake lopte.
- Stavite ih na lim prekriven papirom za pečenje. Pokrijte ih folijom ili krpom i ostavite još pola sata. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Zarežite tijesto škarama u obliku slova Y.
- Premažite umućenim žumanjkom, posipajte krupnim šećerom i pecite pincu 40 minuta. Ako ne želite da pinca poprimi tamnu boju, preko nje nakon premazivanja stavite papir za pečenje.
- Tijesto za pincu voli masnoće i to što više njih. Zato uz maslac možete dodati i svinjsku mast ili maslinovo ulje kako bi bilo što mekše.
Dobar tek!