TRADICIONALNA SLASTICA

Donosimo recept bez kojeg je teško zamisliti Uskrs: Slasna pinca za najbliže

Teško je zamisliti Uskrs bez tradicionalne pince, slatkog kruha koji se uobičajeno priprema u našim krajevima u ovo doba godine
Uskrsne delicije, PINCA 22.03.2018., Sandra Simunovic/PIXSELL

Pinca se često nosila u crkvu na uskrsno jutro na blagoslov zajedno s drugim namirnicama, dok se nekoć čuvala za svečani uskrsni doručak, uz kuhana jaja, šunku, mladi luk i hren. Pronašli smo ukusan recept za slasnu pincu, pogledajte ga u nastavku:

Sastojci:

350 g glatkog brašna
140 ml toplog mlijeka
1 pakiranje suhog kvasca
60 g maslaca
3 žumanjka
1 jaje
70 g šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
naribana korica naranče i 1 limuna
100 g grožđica
rum
krupni šećer za posipanje
1 žumanjak za premaz

Postupak:

  1. Grožđice potopite u vreloj vodi s vanilin šećerom i ostavite da odstoji 15-ak minuta. Zagrijte mlijeko da bude toplo (nikako pretjerati) i stavite u njega maslac i kvasac. Promiješajte i ostavite desetak minuta na toplom.
  2.  Zamutite vilicom žumanjke i jaje i dodajte u smjesu. Dodajte sve ostale sastojke. Zamijesite rukama.
  3. Tijesto ostavite na toplom neka se diže. Nakon pola sata ga premijesite i ostavite još sat vremena da odstoji. Napravite loptu od tijesta ili ako želite manje pince, onda dvije jednake lopte.
  4. Stavite ih na lim prekriven papirom za pečenje. Pokrijte ih folijom ili krpom i ostavite još pola sata. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Zarežite tijesto škarama u obliku slova Y.
  5. Premažite umućenim žumanjkom, posipajte krupnim šećerom i pecite pincu 40 minuta. Ako ne želite da pinca poprimi tamnu boju, preko nje nakon premazivanja stavite papir za pečenje.
  6. Tijesto za pincu voli masnoće i to što više njih. Zato uz maslac možete dodati i svinjsku mast ili maslinovo ulje kako bi bilo što mekše.

Dobar tek!

Gastro
Hrvatska