DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN: Osnovan Građanski, preteča Dinama

Na današnji dan 26. travnja 1911. godine u Zagrebu održana je osnivačka skupština Prvog hrvatskog Građanskog športskog kluba, poznatijeg kao Građanski
dinamo-grad-dddn

Bilo je to u Budjejovačkoj restauraciji, u zgradi Prve hrvatske štedionice, popularnoj kavani na današnjem Preradovićevom trgu. Hrvatska je tada bila dio Austro-Ugarske, nogomet kao novi sport u početnoj fazi razvoja. Kao klupska boja odabrana je plava boja, što će ostati trajna prepoznatljivost kluba do današnji dana, a za prvog predsjednika izabran je Andrija Mutafelija, inače ugledni trgovac šeširima, koji se i sam okušao u novoj loptačkoj igri. Purgeri kao neformalni sinonim za igrače i navijače, također, se zadržao do današnjih dana.

Naziv Građanski je preživio i Prvi i Drugi Svjetski rat, pad Austrijskog Carstva, državu SHS, Karađorđevu Jugoslaviju, Pavelićevu NDH, ali ne i stvaranje socijalističke Jugoslavije. Nakon rata, 1945., kao kazna zbog igrađnja prvenstva tijekom okupacije, ukinuti su svi zagrebački nogometni klubovi, a Građanski je osvanuio s novim imenom – Dinamo.

Stvaranjem suvremene samostalne hrvatske države, lutalo se i s imenom popularnog kluba iz zagrebačkog Maksimira. Tako, promjene imena kluba u HAŠK Građanski i Croatia Zagreb nisu dobro primljene ratnih devedesetih godina 20. stoljeća, a današnje ime usvojeno je na sjednici skupštine kluba 12. travnja 2011. godine kad se ime Nogometni klub Dinamo Zagreb mijenja u Građanski nogometni klub Dinamo Zagreb želeći naglasiti povezanost sa Građanskim.

Građanski je, dakle, temelj suvremenog Dinama. Naprijed Plavi!

Grad Zagreb
Hrvatska
Zanimljivosti