Daje žgancima posebnu notu

Dodajte jedan sastojak u palentu i dobit ćete najukusniji doručak na svijetu

Nekada je to bilo sirotinjsko jelo, ali vremena su se promijenila i žganci su danas rado viđen gost na stolovima
žganci palenta Duško Jaramaz/PIXSELL

Žganci, pura, palenta, kačamak, kako god ga zvali, preukusno je tradicionalno jelo ovih krajeva. Nekada je to bilo sirotinjsko jelo, ali vremena su se promijenila i žganci su danas rado viđen gost na stolovima.

Brzo se pripremaju, vrlo su zdravi i ukusni. Recept za ovo jelo vrlo je jednostavan i prije svega ekonomičan, a tradicionalni način pripreme mijenja samo jedan sastojak – maslac. Maslac daje žgancima posebnu notu i vjerujemo da će vam se kombinacija okusa jako svidjeti.

Sastojci

– 4 šalice vode
– 1 žličica soli
– 1 šalica žutog kukuruznog brašna
– 3 žlice maslaca

Priprema

Ulijte vodu u lonac i posolite pa pustite da voda prokuha. Kad voda prokuha, polako uz stalno miješanje dodajte kukuruzno brašno.

Smanjite vatru i neprestano miješajte dok voda ne ispari i brašno se dovoljno zgusne. Posudu maknite s vrućeg štednjaka, dodajte maslac i sve dobro izmiješajte.

Žgance poslužite tople uz svježi sir ili kiselo mlijeko, prenosi N1.

Gastro
Hrvatska