Do sada u Hrvatsku ušlo 9357 ukrajinskih izbjeglica. Plenković: Najvažnije je riješiti smještaj i troškove

Predsjednik Vlade održao je sastanak sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina te Međuresorne radne skupine za provedbu aktivnosti prihvata i zbrinjavanja izbjeglog stanovništva iz Ukrajine

Matija Habljak/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković izvijestio je da je do sada u Hrvatsku ušlo 9357 raseljenih osoba iz Ukrajine te poručio županima i predstavnicima gradova i općina da je najvažnije riješiti pitanje smještaja i pokrivanja troškova smještaja izbjeglica.

Plenković je na sastanku sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina te Međuresorne radne skupine za provedbu aktivnosti prihvata i zbrinjavanja izbjeglog stanovništva iz Ukrajine iznio najnovije podatke, po kojima je do jutros u Hrvatsku ušlo 9357 izbjeglica, od čega 4556 žena (48,7 posto), 1172 muškarca (12,5 posto) i 3629 djece (38,8 posto).

Premijer je istaknuo da se na sastanku želi poboljšati djelotvornost koordinacije između Vlade i županijskih jedinica samouprave i raspraviti što se može poboljšati u postojećoj strukturi.

– Posebno je važno pitanje smještaja, pokrivanje troškova tog smještaja i cjelovita zaokružena politika. To je politika dobrodošlice, solidarnosti i prihvata ukrajinskih izbjeglica s dignitetom, to smo dužni napraviti i to želimo učiniti, kazao je.

Nastavit ćemo pomagati svim mogućim sredstvima, pogotovo u humanitarnom smislu. Hrvatska je u ovom trenutku na pravoj strani povijesti i međunarodnoga prava, ali i onih vrijednosti koje su utemeljene u našem Ustavu, poručio je premijer.