Do kraja godine niže trošarine na osnovni benzin, dizel i lož ulje

Vlada je donijela izmjenu Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju

Niže trošarine na najprodavanije naftne derivate – bezolovni benzin i dizel, primjenjivat će se do kraja ove godine, a od početka prosinca bit će snižena i trošarina na loživo ulje, i to za 26 lipa po litri, odlučila je Vlada koja je donijela izmjenu Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju.

Trošarine, podsjetio je ministar financija Marko Primorac, snižene su za 800 kuna na tisuću litara za bezolovni motorni benzin i za 400 kuna za tisuću litara za dizelsko gorivo. Trošarina na loživo ulje snižava se s trenutnog iznosa od 423 kune na tisuću litara na 157 kuna na tisuću litara, što predstavlja sniženje od 26 lipa po litri loživog ulja.

Visine trošarine utvrđene danas usvojenom uredbom primjenjivat će se od 30. studenoga do kraja ove godine. Tako će trošarina na bezolovni motorni benzin i u prosincu iznositi 3.060 kuna, a na dizel 2.660 kuna na tisuću litara, dok će na loživo ulje iznositi 157 kuna na tisuću litara. Vlada zbog primjene te uredbe i sniženih trošarina očekuje smanjenje prihoda državnog proračuna od trošarine na energente u iznosu od 104,2 milijuna kuna.

Također, kako bi se do kraja godine mogle provesti potrebne analize koeficijenata i plaća te izraditi novi model plaća državnih dužnosnika i službenika, Vlada je sa sjednice u hitnu saborsku proceduru uputila izmjene nekoliko zakonskih prijedloga. Saboru su upućene izmjene Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika te Zakona o provedbi opće uredbe o zaštiti podataka.