Do danas izdano gotovo 400 000 e-Propusnica, potvrđeno 1 083 kršenja samoizolacije

Tijekom konferencije Nacionalnog stožera, ministar Davor Božinović, također je upozorio kako posljednjih nekoliko dana internetom kruže elektroničke poruke koje za cilj imaju krađu podataka za pristup internet bankarstvu građana

POOL

Tijekom konferencije Nacionalnog stožera civilne zaštite, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović upozorio je javnost kako posljednjih nekoliko dana internetom kruže elektroničke poruke koje za cilj imaju krađu podataka za pristup internet bankarstvu građana.

Naime, napadači se predstavljaju kao služba zadužena za sigurnost u banci te javljaju građanima kako je treća strana imala pristup njihovim kreditnim karticama te su zbog toga morali privremeno blokirati rad s karticama. Od građana traže da slijede poveznicu u poruci putem koje bi se trebali prijaviti na internet bankarstvo i potvrditi svoj identitet.

– Upozoravamo građane ako dobiju takve poruke, da nipošto ne otvaraju poveznicu, nego da izbrišu tu poruku jer se radi o pokušaju krađe njihovih osobnih podataka i neovlaštenog pristupa njihovom internet bankarstvu, objasnio je Božinović.

Ministar je u nastavku izvijestio o trenutnom stanju vezanom za izdavanje e-Propusnica.

– Do 11 sati izdano je 382 191 propusnica, daleko najviše od strane poslodavaca, a odbijeno je 9 625 zahtjeva. Sustav je počeo funkcionirati tako da može obraditi velik broj podataka, a s obzirom na novosti vezane za grupne prijave kod većih poduzeća, možda i nećemo morati produžavati rok početka važenja isključivo e-Propusnica. Ako bude potrebe, rok će se produljiti samo za poslovne subjekte, rekao je ministar.

Po pitanju samoizolacije, zaprimljeno je 3 802 dojave, od čega je u njih 1 083 potvrđeno kršenje mjere.

– Još uvijek postoje pojedinci koji krše mjere samoizolacije i time ugrožavaju, ne samo sebe, nego svoje obitelji i građane s kojim mogu stupiti u kontakt. To nam je sigurno jedan od najvećih izazova u održavanju ovako kontrolabilne epidemiološke situacije u Republici Hrvatskoj, zaključio je Božinović.