Dio desne oporbe protiv ustavnih promjena o referendumu

Najviše zamjerki imaju na prevelike ovlasti Ustavnog suda oko referenduma

Patrik Macek/PIXSELL

Nakon drugog kruga razgovora HDZ-a s predstavnicima desne oporbe o promjenama Ustava vezanim uz referendum, izvjesno je da vladajući neće moći računati na većinu njihovih ruku za pokretanje tog postupka.

Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista pojasnio je da se nije pojavio na drugoj rundi razgovora jer smatraju da je potrebno ići u sveobuhvatnu promjenu Ustava, a ne samo u segmentu koji se tiče referenduma.

– Jedan od naših glavnih uvjeta bio je da se definira da saborski zastupnici iz redova nacionalnih manjina ne mogu sudjelovati u glasanju o samo jednoj točci – izglasavanju povjerenja Vladi ili pojedinom ministru. Laički rečeno, tražimo da zastupnici nacionalne manjine ne mogu tvoriti parlamentarnu većinu i da većina ne može ovisiti o njima, objasnio je Pavliček koji zamjera i prevelik utjecaj koji prijedlog promjena daje Ustavnom sudu, koji je po njemu još uvijek političko tijelo i koji će moći odlučiti da neko pitanje nije u skladu s Ustavom.

Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta također je najavio da njegova stranka nije sklona tim izmjenama, ponajviše zbog uloge Ustavnog suda. Građanima treba olakšati mogućnost neposrednog odlučivanja, a ne davati prevelike ovlasti Ustavnom sudu da teoretski zabrani svaki referendum, poručio je.

Za razliku od njih, Milan Vrkljan iz Kluba Pravedna Hrvatska najavio je potporu prijedlogu ustavnih promjena.