Dinamo slavi 40 godina od proslave nezaboravnog naslova prvaka

2. svibnja 1982. Dinamo je na ispunjenom stadionu Maksimir pobijedio Budućnost s 1-0 i tako zaključio fantastičnu sezonu koja je okrunjena naslovom prvaka
Zagreb: Okupljanje generacije 1982. u čiju je čast Večernji opet izdao ‘Plavu devetku’ Slavko Midžor/PIXSELL

Na današnji dan prije točno 40 godina Dinamo je proslavio naslov prvaka Jugoslavije.

Drugog svibnja 1982. Dinamo je na ispunjenom stadionu Maksimir pobijedio Budućnost s 1-0 i tako zaključio fantastičnu sezonu koja je okrunjena naslovom prvaka. U arhivima ostaje zapisano da je to bio prvi naslov nakon pune 24 godine iako je sudskom odlukom Dinamu pripao i pokal iz 1979.

Pogodak odluke zabio je Zlatko Kranjčar u 32. minuti nakon ubačaja Džemala Mustedanagića s desne strane. Utakmica je počela u 16:30, a stadion je već u 14 sati bio krcat, proslavu naslova s tribina je pratilo više od 60.000 gledatelja.

Slavljenički program je na stadionu Maksimir počeo u 12:30 sati, a zabavni su spektakl, uz puštanje u zrak 500 golubova, upotpunili i Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, kao i glazbeni sastav Prva ljubav s kasnijom popularnom pjevačicom Novih fosila, Sanjom Doležal, koja je otpjevala klupski himnu.

Utakmica nije imala rezultatsku važnost jer je Dinamo osigurao naslov i prije zadnjeg kola. Plavi se uragan zahuktao u veljači, jurišao cijelo proljeće i lansirao maksimirsku momčad do pokala.

– Ponosan san što sam bio dio te generacije, da sam bio među tim dečkima, među navijačima koji su nas bodrili jer bez njih ne bi osvojili naslov nakon 24 godine. Bili smo dobra ekipa i dobri igrači imali smo i Ćiru koji je bio vrhunski trener, kazao je tadašnji kapetan Velimir Zajec.

– Bilo je to ozračje poštenja i ljubavi prema nogometu, sportu, Zagrebu i Hrvatskoj, dodao je Zajec.

Modre je do titule predvodio legendarni Miroslav Ćiro Blažević koji je u Dinamo došao 10. prosinca 1980. godine naslijedivši Ivana Đalmu Markovića, a glavne role imali su Zajec, Mlinarić, Kranjčar, Deverić, Vlak, Cerin… Dodajmo i kako je Snješko Cerin s 19 pogodaka bio prvi strijelac prvenstva.

Grad Zagreb
Hrvatska
Sport