DESERTI: Slatka pita od Zagrebačkog sira nije samo za purgere!

2021-10-10-gastro-DESERTI-kolač-Zagrebački-sir

Zagrebački sir pripada grupi svježih kravljih sireva koji imaju dugu tradiciju proizvodnje ne samo u Zagrebu, već svim hrvatskih kontinentalnim krajevima. Ovaj sir se često konzumira sam ili kao prilog suhomesnatim proizvodima uz dodatak vrhnja, crvene mljevene paprike, češnjaka i drugog povrća i namirnica. Uz to koristi se u pripremi kolača i slastica. Karakteristika zagrebačkog sira je njegova lisnata struktura, koja se postiže pojedinačnim grabljenjem i ocjeđivanjem u zasebnim zdjelicama.

Sastojci za palačinke:

45 dag glatkog brašna
15 dag oštrog brašna
30 dag maslaca
10 dag bijelog šećera
prstohvat soli
2 kom žutanjka
7 g praška za pecivo
7 g vanilin šećera
3 žlice mlijeka

 

Sastojci za nadjev:

750 dag Zagrebačkog sira
15 dag bijelog šećera
7 g vanilin šećera u prahu
2 kom bjelanjka od jaja
1 žličica soli
4 žličice pšenične krupice
1 kom limun (naribana korica)

 

Način priprave:

Glatkom i oštrom brašnu dodajte prašak za pecivo, bijeli kristal šećer i vanilin šećer. Dobro promiješajte i dodajte maslac narezan na kockice. Rukama mijesite dok smjesa ne postane mrvičasta. Dodajte žutanjke i mlijeko i umijesite tijesto.Tako pripremljeno tjesto ostavite pola sata da odmara, najbolje u hladnjaku kako bi se stislo. Ohlađeno tijesto podijelite na dva jednaka dijela i na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte ga jednolično, tako da mu debljina ne prelazi pola centimetra. Prvi dio tijesta ispecite u pećnici, cca desetak minuta na 175 stupnjeva.

U međuvremenu spravite nadjev. U bjelanjak dodajte sol i pjenjačom istucite snijeg, dodajte Zagrebački sir, te bijeli kristal i vanilin šećer, izribanu koricu limuna i pšeničnu krupicu. Sve dobro izmiješajte i snijegu od bjelanjaka dodajte sir. Nadjev od sira razmjestite po polupečenoj kori. Drugu koru stavite na nadjev i vilicom ga izbušite na par mjesta. Sve skupa u pećnicu i pecite cca. 20 minuta. Kad je gotovo, ostavite pitu da se ohladi i pospite gornji dio šećerom u prahu. Kao inovacija može biti i okrugao oblik koji napravite s čašama oštrih rubova ili i dekoracija s par bobica voća.

Gastro
Hrvatska