DESERTI: Slatka pita od Zagrebačkog sira nije samo za purgere!
Zagrebački sir pripada grupi svježih kravljih sireva koji imaju dugu tradiciju proizvodnje ne samo u Zagrebu, već svim hrvatskih kontinentalnim krajevima. Ovaj sir se često konzumira sam ili kao prilog suhomesnatim proizvodima uz dodatak vrhnja, crvene mljevene paprike, češnjaka i drugog povrća i namirnica. Uz to koristi se u pripremi kolača i slastica. Karakteristika zagrebačkog sira je njegova lisnata struktura, koja se postiže pojedinačnim grabljenjem i ocjeđivanjem u zasebnim zdjelicama.
Sastojci za palačinke: |
|
---|---|
45 dag | glatkog brašna |
15 dag | oštrog brašna |
30 dag | maslaca |
10 dag | bijelog šećera |
prstohvat | soli |
2 kom | žutanjka |
7 g | praška za pecivo |
7 g | vanilin šećera |
3 žlice | mlijeka |
Sastojci za nadjev: |
|
---|---|
750 dag | Zagrebačkog sira |
15 dag | bijelog šećera |
7 g | vanilin šećera u prahu |
2 kom | bjelanjka od jaja |
1 žličica | soli |
4 žličice | pšenične krupice |
1 kom | limun (naribana korica) |
Način priprave:
Glatkom i oštrom brašnu dodajte prašak za pecivo, bijeli kristal šećer i vanilin šećer. Dobro promiješajte i dodajte maslac narezan na kockice. Rukama mijesite dok smjesa ne postane mrvičasta. Dodajte žutanjke i mlijeko i umijesite tijesto.Tako pripremljeno tjesto ostavite pola sata da odmara, najbolje u hladnjaku kako bi se stislo. Ohlađeno tijesto podijelite na dva jednaka dijela i na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte ga jednolično, tako da mu debljina ne prelazi pola centimetra. Prvi dio tijesta ispecite u pećnici, cca desetak minuta na 175 stupnjeva.
U međuvremenu spravite nadjev. U bjelanjak dodajte sol i pjenjačom istucite snijeg, dodajte Zagrebački sir, te bijeli kristal i vanilin šećer, izribanu koricu limuna i pšeničnu krupicu. Sve dobro izmiješajte i snijegu od bjelanjaka dodajte sir. Nadjev od sira razmjestite po polupečenoj kori. Drugu koru stavite na nadjev i vilicom ga izbušite na par mjesta. Sve skupa u pećnicu i pecite cca. 20 minuta. Kad je gotovo, ostavite pitu da se ohladi i pospite gornji dio šećerom u prahu. Kao inovacija može biti i okrugao oblik koji napravite s čašama oštrih rubova ili i dekoracija s par bobica voća.