DESERTI: Čokoladnu tortu s narančama preinačite u kolač s mandarinama!
Torta od naranče nije jaffa torta, premda je mnogi miješaju. Jaffa torta se pravi s Jaffa keksima, industrijskim kolačima koji su McVitie i Price izmislili u Velikoj Britaniji 1927. godine i nazvali po glavom sastojku – narančama iz Jaffe. Zatjedničko im je da imaju biskvit podlogu, sloj džema s okusom naranče i premaz od čokolade.
Ovih je dana vrhunac sezone mandarina, osobito od onih iz Doline Neretve, pa iskoristiti to i zamijeniti naranču domaćom mandarinom, čini se pametnom odlukom. Posao je malo pipkaviji, naročito oko čišćenja, jer kod mandarine morate očistiti sve bijele žilice, koje bi kolaču, u konačnoj izvedbi, mogle dati pomalo gorkast okus.
Sastojci : |
|
---|---|
1 kg | naranči ili mandarina |
250 g | maslaca |
300 g | šećera |
4 kom | jaja |
1 dl | čvrstog jogurta |
300 g | glatkog brašna |
14 g | praška za pecivo |
100 g | šećera u prahu |
6 listića | želatine |
1,8 dl | slatkog vrhnja |
100 g | tamne čokolade |
200 g | mliječne čokolade |
150 g | džema od marelica |
sol, papar |
Način priprave:
Prvo napravite žele. Namastite maslacem okrugli kalup za torte promjera 20 cm i obložite prozirnom folijom Uklonite koricu sa 4 naranče i ostavite sa strane za tortu. Sok od naranče i šećer sipajte u lonac i lagano zagrijte da se šećer otopi. U međuvremenu listove želatine namočite u hladnoj vodi nekoliko minuta dok ne omekšaju. Izvadite želatinu iz vode, istisnite sav višak i dodajte u topli sok od naranče, miješajte dok se želatina ne otopi. Ulijte tekućinu u obložen kalup za torte i ohladite najmanje 4 sata ili najbolje preko noći.
Za izradu biskvita pjenasto umutite jaja i šećer u prahu, sokom i naribanom koricom naranči. Zatim pripremite snijeg od bjelanjaka i brašna. Kalup za pečenje biskvita premažite maslacem, i malo pobrašnite te ulijte smjesu za biskvit. Ispecite biskvit u prethodno ugrijanoj pećnici. Ohladite ga i prerežite na pola.
Za kraj ostaje glazura od čokolade. Zagrijte vrhnje u maloj tavi dok ne postane vruće. Stavite čokoladu u manju zdjelu i prelijte vrhnjem, ostavite desetak minuta, pa dobro promiješajte – treba vam ostati glatki čokoladni umak. Ostavite na sobnoj temperaturi dok se ne ohladi i malo zgusne. Možete ga staviti u hladnjak da to ubrzate, ali pripazite jer će se brzo stegnuti.
Kako biste sastavili tortu, stavite je na stalak za torte i obrežite gornji dio kako biste dobili ravnu površinu. Zagrijte džem od marelicadok ne postane malo tekućina. Stavite ga na vrha torte, zatim izvucite žele od naranče iz kalupa i stavite na vrh. Paletnim nožem zavijte čokoladnu glazuru preko želea od narančepustite da malo procuri niz stranice torte.