Davor Božinović: Promišljanja o popuštanju mjera u ovome trenutku nema

U ovome trenutku, navodi ministar, ozbiljno se uzimaju u obzir iskustva u Europi s nedavnim popuštanjem i trenutačnom eskalacijom broja novozaraženih, pojava novog soja koronavirusa, a moraju se i popratiti mogući efekti skorašnjih događanja poput blagdana i potresa

Željko Lukunić/PIXSELL

Na temu popuštanja mjera, ministar Davor Božinović rekao je da su u ovome trenutku brojke bolje, naročito po pitanju hospitaliziranih i pacijenata na mehaničkoj ventilaciji.

– Međutim, analizirajući našu situaciju i šire u Europi vidimo naznake onoga što se ponegdje naziva trećim valom epidemije. Velik broj zemalja Europske unije ulazi u novi lockdown paralelno s početkom cijepljenja. Kao i do sada, pratit ćemo pažljivo trendove, kako u Hrvatskoj tako i izvan nje te predlagati optimalne poteze kako bi izbjegli ili umanjili sličan razvoj epidemije u zemlji.

U ovome trenutku, navodi ministar, ozbiljno se uzimaju u obzir iskustva u Europi s nedavnim popuštanjem i trenutačnom eskalacijom broja novozaraženih, pojava novog soja koronavirusa, a moraju se i popratiti mogući efekti skorašnjih događanja poput blagdana i potresa.

– Za to će nam trebati nekoliko tjedana, a vezano za potres pretpostavljam i duže. Nismo donijeli konačnu odluku, ali promišljanja o popuštanju u ovome trenutku nema.