Davor Božinović: Pokušavamo stvoriti preduvjete za uspješnu turističku sezonu

Ministar unutarnjih poslova osvrnuo se na nezadovoljstvo ugostitelja koji zbog produženja mjera i dalje ne mogu raditi

Robert Anić/PIXSELL

Voditelj Nacionalnog stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ustvrdio je kako Hrvatska u ovom trenu ima manje stoge mjere od ostalih država članica EU, odgovarajući na pitanje oko nezadovoljstva ugostitelja koji zbog produženja mjera i dalje ne mogu raditi.

– Jasno nam je da je teško svima koji ne mogu raditi svoj posao. Barovi i teretane su zatvoreni diljem svijeta i njihovo zatvaranje nema nikakav drugi motiv osim zaustavljanja infekcije. Svatko dobronamjeran to razumije, kazao je Božinović.

Ukoliko pokazatelji i dalje budu dobri te ako se brojke novozaraženih budu i dalje spuštale skloni smo raditi određene korekcije mjera koje su na snazi u iduća dva tjedna, dodao je. Demantirao je informaciju koja se pojavila da se kafići i teretane neće otvarati do 1. svibnja.

– Mi pokušavamo stvoriti preduvjete za uspješnu, koliko je to moguće, turističku sezonu. Za uspješnu turističku sezonu od krucijalne važnosti će biti da se država može vani predstaviti kao sigurna destinacija za strane turiste. Znamo što se sve događalo prošle godine, znamo da će konkurencija ove godine biti još žešća, a znamo da je to razdoblje u kojem sektor ugostiteljstva ostvari gotovo 80 posto godišnjih prihoda, kazao je.

Smatra kako nikome u tom sektoru nije u interesu da napravi nešto čime bismo umanjili izglede da Hrvatska krene i u predsezonu i sezonu kao država koja se može reklamirati kao epidemiološki sigurna za goste.