DARKO KRALJ, načelnik Luke: Gradnja nove škole je perjanica naših nastojanja za boljim životom

Načelnik Općine Luka Darko Kralj na kraju godine osvrnuo se na svojih 12 godina na mjestu načelnika, ali istaknuo da ima snage podizanje kvalitete života u Luki i u narednom mandatu

Darko Kralj na čelu je Općine Luka gotovo 12 godina, a u tom razdoblju bilo je raznih aktivnosti koje su uspješno privedene kraju. Ne smijemo zaboraviti da je na području općine Luka zaživjela prva velika gospodarska zona zaprešićkog kraja kad je u Luku doselio Lagermax, a danas je u planu još nekoliko velikih igrača koji pikiraju Luku kao potencijalno poželjno mjesto za razvoj svojeg biznisa. Bilo je u 12 godina i dosta turbulentnih događanja poput velikog „ustanka“ dijela mještana nakon što je postavljena velika antena za mobilne operatere na Vidikovcu, ali i lijepih događanja poput otvorenja sportske dvorane ili, ove godine, započetih radova na gradnji potpuno nove škole.

Što o tom razdoblju ima za reći načelnik Darko Kralj?

Istina je da prolazi dvanaesta godina kako sam načelnik Općine Luka, a moram reći da to nije malo vremena, ali nije ni puno. Vjerujem da se nešto vidi i da se nešto napravilo, a najvažnije je da se kvaliteta života sigurno popravila. Općinski zadaci su da se stanovnicima osigura komunalna infrastruktura, da imaju javnu rasvjetu, javni prijevoz, mogućnost obrazovanja… Moram istaknuti da mi više nemam neasfaltirane ulice, a neke ulice, koje su davno asfaltirane, već prevlačimo novim asfaltom. Nekad se za te poslove izdvajao samodoprinos ili je bilo učešće građana, a danas se ti poslovi financiraju općinskim ili županijskim sredstvima. Uvijek može bolje, ali uvijek ima i objektivnih razloga zašto neki poslovi kasne ili dugo traje njihova priprema.

Kako je bilo raditi u vrijeme proljetnog lock downa, a izgledno je da nam se sličan scenarij priprema i ovih dana?

Mi smo se organizirali tako da posao funkcionira, a da maksimalno štitimo mještane i zaposlenike Općine. Velik teret podnijela je načelnica Stožera CZ Općine Luka i moja zamjenica Valentina Postružin, a situacija s našim mještanima bilo je različitih. Posebno je to bilo izraženo za vrijeme izdavanja propusnica jer neki nisu željeli u trgovinu u Zaprešić nego u Zabok jer su tako naučeni. Ali riješili smo sve bez velikih trzavica, a vjerujem da će tako biti i u narednom razdoblju bez obzira kakve mjere bile na snazi. Važno nam je da ostanemo zdravi.

Jesu li planirani projekti dovršeni, ili ima nekih koji su na čekanju?

Ja sam se nadao da bi u protekle četiri godine mogli dovršiti, ili barem daleko odmaknuti, u gradnji kanalizacije. Nakon vodovoda, telefona i plina ostala nam je samo odvodnja, a dat ćemo sve od sebe da to u naredne četiri godine bude dovršeno. Rekao bi da je ovaj mandat bio fokusiran na rješavanje prometne problematike, a jedan od velikih projekata bila je i rekonstrukcija javne rasvjete, a nju sada planiramo i proširiti na prometnici od Žeinaca do Dva potoka.

Rezimirajući rezultate na kraju godine, koji su projekti izravno bili pogođeni korona krizom, ali s druge strane, je li ova kriza otvorila i neke nove mogućnosti u funkcioniranju općine?

Kriza je imala izravan utjecaj na neke planirane aktivnosti, iako ja nisam zagovornik određenih rokova već mi je cilj da projektu budu dovršeni kvalitetno i da služe tome čemu su namijenjeni. Jedan od projekata koji kasne svakako je gradnja nogostupa prema Žeincima i prema Pluski. Kasnila je dokumentacija i izdavanje građevinske dozvole, ali sada je i taj dio riješen, izabran je izvođač te očekujemo početak radova iduće godine čim to vremenske prilike dozvole. Dobro je da imamo osigurana sredstva za taj projekt, pa nam je to jedna briga manje. Korona nam je odgodila i proširenje parkirališta na groblju u Krajskoj Vesi kojim planiramo izgraditi novih 50 parkirnih mjesta. Zahvaljujem i gradonačelniku Zaprešića Željku Turku koji nam je odobrio sufinanciranje ovog projekta jer se dio ljudi s područja grada pokapa na tom groblju. Spomenut ću i planiranu gradnju rotora kod Pođunđeka za što je riješena dokumentacija, a očekujemo da Zagrebačka županija odobri financiranje.

Neki projekti ipak su uspješno realizirano, dovršeni ili započeti novi. Što bi ocijenili kao najveće uspjehe ove godine, a za čime bi sad zažalili?

Drako Kralj: Naši projekti se većinom vežu uz komunalnu ili prometnu infrastrukturu, a tu su pak dosta zahtjevni poslovi na pripremi dokumentacije. Najviše vremena gubimo na rješavanje imovinskih odnosa, a ponešto vremena je pobjeglo i radi vremenskih prilika, pa i korona pandemija nije nam išla na ruku. Osim toga, najznačajniji projekt je gradnja škole koja je krenula ljetos, a za sada gradnja ide po planu i očekujem da bi mogla biti dovršena krajem iduće godine. Srećom, učinci korona krize do sada nisu vidljivi na prihodima, ali bojim se kako će to izgledati sljedeće dvije godine. Žaliti mogu jedino za bržim razvojem naše gospodarske zone čime bi ostvarili uvjete za gradnju mosta preko Krapine i uređenje izravnog izlaska sa Stare zagorske magistrale. Ali i tu je situacija nešto bolja jer imamo interes jednog investitora koji bi već dogodine mogao krenuti s poslom.

– Ostvaren je dugogodišnji cilj i započela je gradnja nove škole, najavljen je početak gradnje nogostupa od centra Luke prema Žeincima, radilo se mnogo na uređenju groblja, prometnica i komunalne infrastrukture… Sigurno već sada postoje planovi za 2021. godinu, ali i za cijeli mandat?

Naša je ideja da kroz iduće razdoblje izgradimo nogostup kroz cijelu Luku, a imamo i započetu gradnju vatrogasnog doma. Uz najavljenu gradnju kanalizacije planiramo i energetsku obnovu općinske zgrade. Budući da zgrada općine nije legalizirana, a na čemu se radi intenzivno duže vrijeme, sva sredstva usmjeravamo prema dovršetku vatrogasnog doma. Slična je situacija i s uređenjem trga u Luki jer imovinsko-pravni odnosi još uvijek nisu privedeni kraju. Projekti su spremni, samo da se riješimo bolesti i da krenemo s normalnim životom jer onda će biti lakše i planirati, ali i realizirati.

Lokalni izbori planiraju se u svibnju, a godina na kraju mandata nikad nije bila zahtjevnija. Mislite li da će vam to koristiti na izborima, ili je to hendikep onog tko je na vlasti? Možete li, i želite li, nastaviti priču kao načelnik Općine Luka?

Ako bude zdravlja ja se namjeravam kandidirati za načelnika. O političkim opcijama za sad nismo razgovarali, ali naš razgovor s građanima je krenuo još od posljednjih izbora. Svakim projektom mi smo dokazivali da znamo i možemo doprinijeti boljitku Luke.

Kako komentirate najavljene reforme u lokalnoj upravi i samoupravi i mislite da je to dobar smjer?

Možemo mi svi pametovati koliko hoćemo, ali izgledno je da neke pomake treba napraviti. Ja osobne ne bi podržao ukidanje zamjenika jer što u slučaju da načelnik ili gradonačelnik budu bolesni ili drugačije spriječeni? Možda je trebalo uvjetovati da zamjenici ne primaju naknadu, ali i to nisu velike uštede jer malo je sredina gdje se baš tako, na oholi način, troše novci. Mi imamo troje zaposlenih, a posao koji se obavlja sigurno bi zahtijevao i više od tih troje.

Vaš komentar poteza koje vuče Nacionalni stožer u proljeće i sada? Mislite li da su zimske mjere još uvijek blage, čak i zakašnjele? Kakva su vaša očekivanja od iduće godine glede pandemije?

Lako je biti general poslije bitke, ali trebalo je donositi odluke u određenim trenucima imajući na umu brojne parametre. Moguće je da su neke mjere zakasnile, ili preblage, ali najvažnije je da ih se pridržavamo pa će onda svaka mjera dati rezultat. Očito je da nismo uspješno poštivali mjere jer su se morale uvesti i kazne, a ako već analiziramo stožer možda je baš taj korak trebalo napraviti ranije.