Latvija je potpuni autsajder

Dalić najavio Latviju: Krenut ćemo s najjačim mogućim sastavom

Nakon što je u prva dva kola kvalifikacija za EURO 2024. osvojila četiri boda, ispred hrvatske nogometne reprezentacije su dvije utakmice u kojima se očekuje puni plijen Vatrenih
Rijeka: Konferencija za novinare Zlatka Dalića i Dominika Livakovića Goran Kovacic/PIXSELL

U petak osvajače srebra i bronce s posljednja dva World Cupa, u Rijeci očekuje ogled protiv Latvije, a tri dana kasnije gostovanje u Armeniji.

-Ispred nas je suparnik koji je po papiru ili rejtingu najlošiji u našoj skupini. Međutim, mi imamo respekt prema svim protivnicima, pa tako i prema Latviji. Upozoravam igrače i sam sebe, ne smijemo olako shvatiti utakmicu, moramo biti ozbiljni i odgovorni. Krenut ćemo s najjačim mogućim sastavom. Nećemo kalkulirati i pametovati- kazao je izbornik Zlatko Dalić na novinarskoj konferenciji u Rijeci.

-Želimo igrati s 15 igrača, želimo rasporediti snagu i nećemo mijenjati ništa. Krećemo s najjačim što imamo, ali nemojte me dovoditi u situaciju da mijenjam svoj stil i najavljujem sastav. Idemo punom snagom- dodao je.
Dalić je s tri medalje s velikih natjecanja najuspješniji hrvatski izbornik, a s pobjedama protiv Latvije i Armenije izjednačio bi se sa Slavenom Bilićem po broju pobjeda na klupi Hrvatske.

-Ne obraćam pažnju na takve stvari, niti razmišljam o tome. Razmišljam samo o plasmanu na EURO. Taj podatak nisam znao, ali bit će lijepo ako to napravimo- kazao je.

U susretu protiv Latvije sudit će 35-godišnji Maltežanin Philip Farrugia koji do sada nije sudio na ovom nivou natjecanja.

-Nisam znao tko sudi. Ako su ga poslali vjerujem mu, imam respekt prema njemu. Ne želim se time baviti, ja vjerujem u nas i našu kvalitetu- komentirao je Dalić.

Osvrnuo se i na činjenicu da su trojica Hrvata nominirana od France Footballa, a to su Luka Modrić, Joško Gvardiol i Domagoj Livaković.

-Da sam šutio ne bi vjerojatno bio nitko, tamo su trebali i biti, oni su to izborili na terenu. Imaju tri medalje u pet godina, tko je to napravio? Nitko. Konačno da je netko progledao i stavio ih gdje ih treba staviti. Sad se vidi da su moje kritike bile u pravu kad nisam glasovao u izboru FIFA-e, možda kao jedini izbornik. Međutim, sve smo to izborili na terenu. Hvala na nominacijama. Kritiziram kad nije ispravno, pohvaljujem kad je dobro- poručio je Dalić.

Kako objašnjava fantastične hrvatske rezultate, a zemlja ima samo četiri milijuna stanovnika, zanimalo je latvijske kolege.

-Svi se čude tome, ali to je kvaliteta i talent koji mi imamo. Većina naših igrača počinju u hrvatskim klubovima, a kada dosegnu vrhunac odlaze u europske klubove. Ovo što mi radimo je raritet u svijetu, to je kvaliteta, talenat i strast, s kojom igramo za reprezentaciju, teško je to objasniti.

Dalić je otkrio kako je dobivao ponude nekih klubova, ali ima još motiva na hrvatskoj klupi.

-Puno puta sam to kazao, dok imam motiv i emociju, volio bih biti hrvatski izbornik. Bile su te neke ponude, ali ja u sebi nisam imao nimalo sumnje. Mene drži EURO, emocija i motiv. Lijepo je i biti trener u klubu, a ja sam malo ispao iz tog ritma, u reprezentaciji sam u komfornoj zoni i morao bih izaći iz nje i raditi svaki dan. Međutim, pun sam motiva, još želim napraviti s hrvatskom reprezentacijom nešto- poručio je.

Hrvatska
Sport