Crkva sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu danas postaje manja bazilika

Svečano misno slavlje započinje u 19 sati
Zagreb: Dio vjernika ostao izvan crkve radi preporučenog razmaka Sanjin Strukić/PIXSELL

Crkva sv. Antuna Padovanskog na zagrebačkom Svetom Duhu bit će uzdignuta na čast manje bazilike, danas na svetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, izvijestili su iz IKA-e.

Svečanim slavljem u 19 sati predsjedat će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a Dekret pape Franje o proglašenju crkve manjom bazilikom pročitat će apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua. Tijekom slavlja kao prvi rektor bazilike bit će predstavljen upravitelj Župe sv. Antuna Padovanskoga fra Ivan Marija Lotar.

U protekloj pastoralnoj godini proslavljeno je 90 godina od postajanja župe i 100 godina dolaska franjevaca konventualaca na Sveti Duh te je predana molba za proglašenjem bazilikom minor.

– Počasni naslov ‘basilica minor’ od druge polovine 18. stoljeća dodjeljuje papa na prijedlog ordinarija crkvama većega značenja za neki grad i biskupiju. Drago nam je da su naša geografska lokacija, pastoral, kao i povijesni značaj prepoznati i uvaženi. To nam je samo još veći poticaj da se još više dajemo i služimo svome narodu kojemu smo poslani u konkretnom vremenu, istaknuo je provincijal fra Miljenko Hontić.

Događanja
Grad Zagreb
Hrvatska
Vjera