Čičani u Splitu preuzeli nagradu za projekt Od izvora do mora

Više od 15 tona ambalažnoga i drugoga otpada prikupljeno je u 12 akcija čišćenja obala rijeka, jezera i Jadranskoga mora, koje su se ove godine u sklopu ekološkoga projekta Od izvora do mora održale širom Hrvatske. Udrugama civilnoga društva, nositeljima najuspješnijih akcija čišćenja, jučer su dodijeljene i novčane nagrade na konferenciji 48 sati – 10. susret gradonačelnika i poduzetnika u hotelu Le Méridien Lav u Podstrani. 

Taj društveno odgovoran projekt, koji Coca-Cola u Hrvatskoj provodi u suradnji s udrugama i partnerskim ustanovama, od travnja do studenoga ove godine obuhvatio je akcije čišćenja u Iloku, Karlovcu, Novigradu, Poreču, Rijeci, Velikoj Gorici, Zadru, Zagrebu i Županji te na otocima Braču, Lokrumu i Prviću, a u njima je sudjelovalo više od 550 osoba. Tri najuspješnije akcije među njima birale su se prema količini otpada koja je prikupljena po sudioniku akcije.

Zahvaljujući osobitoj motiviranosti i trudu prvo je mjesto i nagradu od 15 000 kuna osvojila Športsko-ribolovna udruga Odra,koja je s partnerima KUD-om Čiče, DVD-om Čiče i Agroedukom Zagreb organizirala akciju čišćenja obale velikogoričkoga jezera Čiče, a u akciji je prikupljeno 143 kilograma otpada po sudioniku.

-Na akciju čišćenja motivirala nas je nostalgija s kojom smo se sjećali prošlih vremena kad smo provodili sate kupajući se i družeći se na našemu jezeru. Velik broj ljudi koji se odazvao na akciju pokazao je, međutim, da nismo usamljeni u želji da vratimo sjaj jezeru, koje je već deset godina zapušteno i zagađeno. Osim zbog obale, koja je sada čišća, zaista smo sretni što smo na ovaj način osvijestili brojnim našim sugrađanima da se treba s više poštovanja odnositi prema okolišu i da ne treba odlagati otpad u prirodu. Ova nagrada na koju smo ponosni priznanje je za uloženi trud, ali je i moralni i financijski poticaj da nastavimo organizirati akcije i potaknemo uređenje jezera kako bismo vratili život na jezero Čiče- izjavio je prilikom preuzimanja nagrade Stipo Duvnjak, predsjednik KUD-a Čiče.

Projekt Od izvora do mora partnerski su podržali Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo turizma, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Hrvatska zajednica županija, Udruga gradova u Republici Hrvatskoj, Hrvatske vode, Savska komisija i Institut „Ruđer Bošković”.