CHIA ILI LAN Koja je sjemenka bolja za srce, šećer i kilograme?

Već neko vrijeme određene sjemenke se smatraju superhranom, a među njima su lan i chia. Postoji li razlika među njima?
I chia i lanene sjemenke imaju iznimne količine hranjivih tvari i povezane su sa zdravljem srca, snižavanjem šećera u krvi i zaštitom od određenih vrsta raka.
Mnogi se još uvijek pitaju koja je od ove dvije vrste sjemenki zdravija.
Koja je razlika između chia sjemenki i lanenih sjemenki?
Sitne ovalne chia sjemenke potječu od biljke Salvia hispanica, poznate i kao chia biljka. Potječu iz Meksika i Gvatemale i vjerojatno su bili osnova prehrane drevnih Azteka i Maja. S druge strane, lanene sjemenke su plosnatije i nešto veće od chia sjemenki. Uglavnom su smeđe ili zlatne boje, mogu se kupiti cijele ili mljevene, a vjeruje se da potječu s Bliskog istoka.
Chia sjemenke imaju prilično blag okus, dok lanene sjemenke imaju blago orašasti okus. Obje vrste sjemenki mogu se lako uključiti u razna jela, prenosi N1.
Nutritivna vrijednost
I chia i lanene sjemenke bogate su raznim hranjivim tvarima. Obje vrste sadrže značajne količine proteina i omega-3 masti, s tim da ih lanene sjemenke imaju nešto više. Lanene sjemenke također sadrže znatno više bakra i tiamina (vitamin B1).
Chia sjemenke imaju nešto manje kalorija i više vlakana. Također sadrže gotovo 2,5 puta više kalcija (važnog za jačanje kostiju), kao i nešto više željeza i fosfora.
Obje vrste mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti
Chia i lanene sjemenke sadrže značajne količine alfa-linolenske kiseline (ALA), biljnog oblika omega-3 masti. ALA se smatra esencijalnom jer je tijelo ne može samo proizvesti i mora se unositi putem hrane. Nekoliko studija pokazuje da ALA može smanjiti rizik od srčanih bolesti.
Redovita konzumacija chia i lanenih sjemenki može poboljšati zdravlje srca smanjenjem krvnog tlaka, razine lošeg (LDL) kolesterola i oksidativnog stresa.
Obje vrste pomažu u snižavanju šećera u krvi
I chia i lanene sjemenke mogu pomoći u smanjenju rizika od metaboličkog sindroma i dijabetesa tipa 2. Oboje sadrže dobru količinu vlakana, što je također povezano s nižim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2. Vlakna usporavaju probavu ugljikohidrata i apsorpciju šećera u krv, što dovodi do postupnijeg porasta šećera u krvi nakon obroka i sprječava nagle skokove šećera.
Obje vrste poboljšavaju probavu
Zahvaljujući visokom udjelu vlakana, chia i lanene sjemenke mogu pomoći kod zatvora i proljeva.
Lanene sjemenke učinkovitije u smanjenju gladi
I chia i lanene sjemenke izvrstan su izvor vlakana, koja mogu smanjiti glad i želju za hranom. Međutim, sadrže različite količine topljivih vlakana, koja su posebno učinkovita u suzbijanju apetita.