Četiri jela za dvije osobe, bez višesatnog stajanja pokraj štednjaka

Za sve koji žele jesti kuhano, ukusno i zdravo čak i tijekom radnog tjedna, ovaj plan je idealan. Sve se priprema odjednom – četiri jela za dvije osobe, bez višesatnog stajanja pokraj štednjaka. Glavni sastojak? Mljeveno meso – svestrano, brzo za pripremu i lako prilagodljivo raznim jelima, prenosi N1.
Ova priprema traje otprilike 90 minuta i obuhvaća četiri jela koja se lako pakiraju i podgrijavaju. Sve je osmišljeno tako da kuhanje teče paralelno: dok se jedno kuha, drugo se peče ili oblikuje.
Plan jela:
Prvi dan: umak bolonjez s integralnom tjesteninom
Klasični bolonjez s crvenim lukom, mrkvom, pelatom i začinima. Poslužuje se uz integralnu tjesteninu. Umak se lako podgrijava i još je ukusniji sljedeći dan.
Drugi dan: musaka s tikvicama i krumpirom
Složenac od tanko rezanih tikvica, krumpira i mljevenog mesa u laganom bešamel umaku. Peče se u pećnici dok se pripremaju ostala jela.
Treći dan: ćufte u umaku od rajčice s pire krumpirom
Klasične ćufte s češnjakom i začinima kuhaju se u aromatičnom umaku od rajčice. Poslužuju se uz pire krumpir s malo maslinova ulja.
Četvrti dan: azijski stir-fry s mljevenim mesom i povrćem
Mljeveno meso se kratko prži na ulju od sezama s paprikom, tikvicom i mrkvom, pa se začinjava sojinim umakom, đumbirom i češnjakom. Poslužuje se s basmati rižom.
Popis namirnica (za dvije osobe, četiri dana)
Povrće:
– 4 glavice crvenog luka
– 3 režnja češnjaka
– 4 mrkve
– 2 tikvice
– 2 crvene paprike
– 4 veća krumpira
– 1 konzerva pelata
– 1 mala konzerva koncentrata rajčice
– svježi peršin (po želji)
Meso:
– 1,2 kg mljevenog mesa (najbolje miješano – junetina i svinjetina)
Ugljikohidrati:
– 300 g integralne tjestenine
– 200 g basmati riže
– krušne mrvice ili malo starog kruha za ćufte
Mliječni proizvodi i jaja:
– 500 ml mlijeka (za bešamel i pire)
– 2 jaja
– 50 g maslaca
– 50 g brašna
Začini i dodaci:
– sol, papar, suhi začin
– origano, bosiljak, mljevena paprika
– soja umak, ulje od sezama (ili obično biljno ulje)
– maslinovo ulje
Savjet za pripremu:
Prvo skuhajte tjesteninu i rižu, zatim stavite musaku da se peče. Dok se musaka peče, pripremite bolonjez umak u jednom loncu, a u drugom kuhajte ćufte u umaku od rajčice.
Na kraju, u velikoj tavi ili woku, pripremite stir-fry. Sve jelo ohladite, rasporedite u posude i čuvajte u hladnjaku do 4 dana.