Donosimo recepte

Četiri jela za dvije osobe, bez višesatnog stajanja pokraj štednjaka

Priprema traje otprilike 90 minuta
happy-valentines-day-1979272_1280

Za sve koji žele jesti kuhano, ukusno i zdravo čak i tijekom radnog tjedna, ovaj plan je idealan. Sve se priprema odjednom – četiri jela za dvije osobe, bez višesatnog stajanja pokraj štednjaka. Glavni sastojak? Mljeveno meso – svestrano, brzo za pripremu i lako prilagodljivo raznim jelima, prenosi N1.

Ova priprema traje otprilike 90 minuta i obuhvaća četiri jela koja se lako pakiraju i podgrijavaju. Sve je osmišljeno tako da kuhanje teče paralelno: dok se jedno kuha, drugo se peče ili oblikuje.

Plan jela:

Prvi dan: umak bolonjez s integralnom tjesteninom

Klasični bolonjez s crvenim lukom, mrkvom, pelatom i začinima. Poslužuje se uz integralnu tjesteninu. Umak se lako podgrijava i još je ukusniji sljedeći dan.

Drugi dan: musaka s tikvicama i krumpirom

Složenac od tanko rezanih tikvica, krumpira i mljevenog mesa u laganom bešamel umaku. Peče se u pećnici dok se pripremaju ostala jela.

Treći dan: ćufte u umaku od rajčice s pire krumpirom

Klasične ćufte s češnjakom i začinima kuhaju se u aromatičnom umaku od rajčice. Poslužuju se uz pire krumpir s malo maslinova ulja.

Četvrti dan: azijski stir-fry s mljevenim mesom i povrćem

Mljeveno meso se kratko prži na ulju od sezama s paprikom, tikvicom i mrkvom, pa se začinjava sojinim umakom, đumbirom i češnjakom. Poslužuje se s basmati rižom.

Popis namirnica (za dvije osobe, četiri dana)

Povrće:

– 4 glavice crvenog luka
– 3 režnja češnjaka
– 4 mrkve
– 2 tikvice
– 2 crvene paprike
– 4 veća krumpira
– 1 konzerva pelata
– 1 mala konzerva koncentrata rajčice
– svježi peršin (po želji)

Meso:

– 1,2 kg mljevenog mesa (najbolje miješano – junetina i svinjetina)

Ugljikohidrati:

– 300 g integralne tjestenine
– 200 g basmati riže
– krušne mrvice ili malo starog kruha za ćufte

Mliječni proizvodi i jaja:

– 500 ml mlijeka (za bešamel i pire)
– 2 jaja
– 50 g maslaca
– 50 g brašna

Začini i dodaci:

– sol, papar, suhi začin
– origano, bosiljak, mljevena paprika
– soja umak, ulje od sezama (ili obično biljno ulje)
– maslinovo ulje

Savjet za pripremu:

Prvo skuhajte tjesteninu i rižu, zatim stavite musaku da se peče. Dok se musaka peče, pripremite bolonjez umak u jednom loncu, a u drugom kuhajte ćufte u umaku od rajčice.

Na kraju, u velikoj tavi ili woku, pripremite stir-fry. Sve jelo ohladite, rasporedite u posude i čuvajte u hladnjaku do 4 dana.

Gastro
Hrvatska