Caritas Hrvatska poslao nova dva šlepera pomoći u Ukrajinu

Ukupna vrijednost donirane robe nacionalnog Caritasa premašila je tri milijuna kuna
caritas Robert Anić/PIXSELL

Iz skladišta Caritasa Zagrebačke nadbiskupije u Rakitju danas su poslana nova dva šlepera humanitarne pomoći Ukrajini čime je ukupna vrijednost donirane robe nacionalnog Caritasa premašila tri milijuna kuna.

U sklopu akcije ”I sitno je bitno – pomoć izbjeglicama iz Ukrajine” prikupljeno je 25 tona prehrambenih proizvoda, konzervirane hrane i temeljnih higijenskih potrepština, koje Caritas šalje u Mukačevo u jugozapadnoj Ukrajini, gdje se nalazi distribucijski centar partnerske organizacije Caritas Spes.

Zamjenica ravnatelja hrvatskog Caritasa Suzana Borko kazala je da je do sada u Ukrajinu poslano 116 tona raznih vrsta humanitarne pomoći ukupne vrijednosti preko tri milijuna kuna. Najavila je dodatnu pošiljku ovog tjedna za ratom pogođenu zemlju

– U četvrtak će krenuti još jedan tegljač, izravno za Kijev. Nadamo se da će stići do subote, dan prije Uskrsa, svima onima kojima je tamo potrebna pomoć, rekla je.

Šleperi ne bi bili puni bez donacija građana, nadbiskupija, tvrtki, volontera, učenika, studenata i vjernika diljem Hrvatske, poručila je ravnateljica Caritasa zagrebačke nadbiskupije Jelena Lončar.

– Ukrajinska kriza će trajat, ali Caritas će trajati još duže, solidarnost i želja za pružanjem pomoći unesrećenima nadvladat će sve krize, dodala je.

Predsjednik Caritasa zagrebačke nadbiskupije Zlatko Koren rekao da je i hrvatski narod iskusio sličan val pomoći i dobrote tijekom Domovinskog rata.

– Ovim činom pokazujemo da smo narod koji nije zaboravan i da znamo prepoznati kome danas moramo pomoći. Ako itko mora razumjeti Ukrajince, onda smo to mi, zaključio je Koren.

Događanja
Hrvatska