Lokalna politika

Buran aktualac na Vijeću u Jakovlju

Vijećnik Željko Poslončec nezadovoljan je odlukom da se privatne ceste koje vode do pojedinih parcela ili prema njivama ne mogu održavati sredstvima Općine Jakovlje
337626541_745852820429383_499773737078630199_n

Zanimljivo je bilo na sjednici Općinskog vijeća Općine Jakovlje na aktualnom satu. Naime, vijećnik Željko Poslončec nezadovoljan je odlukom da se privatne ceste koje vode do pojedinih parcela ili prema njivama ne mogu održavati sredstvima Općine Jakovlje, a dodatno ga je razljutilo što se ne može postaviti niti lampa javne rasvjete na takvoj površini.

Obrazloženje načelnice Sanje Borovec je da se takve površine mogu uređivati općinskim sredstvima tek kad i ako postanu vlasništvo Općine Jakovlje. Nezadovoljan tumačenjem vijećnik Poslončec dodatno je protestirao radi takvih odluka, a raspravu je prekinuo predsjednik Općinskog vijeća Mario Hlad.

-Vi ste bili vijećnik u nekoliko mandata prije nas, pa zašto niste riješili taj problem. Ali cijelo vrijeme niste ni upisali ceste u vlasništvo kako bi ih mi sad mogli održavati. Sada se očekuje da mi to riješimo preko noći, a osim toga vi stalno ističete probleme vas i vaših susjeda, a ne gledate širu sliku- rekao je Hlad.

Vijećnik Branko Ivček postavio je pitanje kakve to konzultantske usluge Općina Jakovlje plaća tvrtki Dora iz Jakovlja. Odgovorila je načelnica Borovec naglasivši da to nisu konzultantske usluge nego vođenje projekta i obveza informiranja javnosti i vidljivosti projekta koji se financira iz EU fondova.

-Ako netko ima neku dilemu o aktivnostima Općine Jakovlje, slobodno nam se obrati bilo koji dan i na sve nejasnoće će dobiti odgovore- poručila je načelnica Sanja Borovec.

Ostatak sjednice protekao je u mirnom tonu a sve točke su do kraj usvojene jednoglasno. A na dnevno redu je bilo izvješće o radu načelnice za drugu polovicu prošle godine, izvješće o izvršenju Plana gospodarenja otpadom, te odluke vezane uz požarnu sezonu te o dodjeli javnih priznanja koja će se uručiti na svečanosti prilikom obilježavanja Dana Općine Jakovlje.

Vijećnici su podržali i prijedlog o kratkoročnom zaduživanju Općine Jakovlje na iznos od 530.000 eura na rok od jedne godine.

-Kratkoročno zaduženje potrebno je zbog investicijski izuzetno dinamične poslovne godine i zbog odobrenih projekata iz državnog i županijskog izvora i od strane EU fondova, a naročito zbog dodjele bespovratnih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije za sanaciju komunalne infrastrukture oštećenih u potresu na području Općine Jakovlje koje Općina Jakovlje mora realizirati do 30. lipnja, a povrat sredstava se ostvaruje po odobrenju zahtjeva za nadoknadu sredstava od nadležnih tijela- obrazložila je načelnica.

Kredit će se realizirati kod poslovne banke koja ponudi najpovoljnije uvjete kreditiranja.

Jakovlje
Politika