Brza i ukusna: Šopska salata za svaku priliku

Šopska salata je vrlo lagana salata koja se radi jednostavno, od nekoliko sastojaka. Potrebni su povrće, naribani sir, ulje i ocat. Slična je grčkoj salati, ali ne sadrži masline i ne koristi se feta, već mekši sir. Osim toga, ova salata svoje porijeklo ima u Bugarskoj.
Šopska salata je salata koja se radi brzo, od samo nekoliko sastojaka. Najčešće se jede ljeti jer je lagana i osvježavajuća.
Jede se kao prilog uz razna jela, a posebnost joj daje naribani sir.
Sastojci:
– 2 rajčice
– 1 krastavac
– 1 paprika
– 1 luk
– naribani sir (sirene ili feta)
– ulje i ocat
– sol i papar
Priprema:
Salata se radi vrlo jednostavno. Prvo se nareže povrće na kvadratiće u količinama koje želite. Luk se može rezati ili na kvadratiće ili krugove. Na kraju se dodaju ulje, ocat, sol i papar u količinama po želji. Na gotovu salatu se nariba sir.
S obzirom na to da se radi o bugarskoj salati, idealno bi bilo naribati i njihov sir sirene. Umjesto ovog sira se može koristiti sir u salamuri ili mladi ovčji sir. Ovaj se sir u originalu nariba u salatu, ali može se i narezati, prenosi N1.