Najbolji u Zagrebačkoj županiji

BRANKA PUHELEK, ravnateljica GDCK Sveti Ivan Zelina: Zelinski dobrovoljni darivatelji krvi su iznad europskog prosjeka

O radu Gradskog društva Crvenog križa Sveti Ivan Zelina, novim projektima i aktivnostima porazgovarali smo s ravnateljicom Brankom Puhelek
DSC_5021

Gradsko društvo Crvenog križa Sveti Ivan Zelina okuplja članove s područja grada Svetog Ivana Zeline i općine Bedenica. Trenutno broji oko 880 dobrovoljnih darivatelja krvi te 130 aktivnih članova, otkriva nam ravnateljica ove gradske organizacije Branka Puhelek.

– Bavimo se svim tradicionalnim aktivnostima Crvenog križa kao što su edukacije prve pomoći. Naime, Crveni križ nastao je na edukaciji prve pomoći koju kontinuirano provodimo za sve skupine. Što se tiče prve pomoći, glavna aktivnost nam je priprema osnovnoškolske djece za gradsko natjecanje Crvenog križa koje će biti 9. ožujka. Djeca marljivo uče o prvoj pomoći i Crvenom križu, a na natjecanju će sudjelovati sve naše osnovne škole, dok ćemo najbolje ekipe uputiti na Međužupanijsko natjecanje.

Crveni križ svoje aktivnosti s mladima započinje već u vrtiću te su 30. siječnja održane četiri radionice za djecu iz Dječjeg vrtića Tintilinić gdje su se najmlađi upoznali s klimatskim promjenama, djelovanjem u kriznim situacijama, prevencijom bolesti i prvom pomoći.

– Tu je i naša tradicionalna briga o socijalno ugroženim sugrađanima. Brinemo za oko 300 ljudi na području grada i općine, a koje opskrbljujemo paketima hrane. U projektu Zaželi, koji smo pokrenuli 2018. godine kao europski projekt, u međuvremenu smo proveli tri faze, dok je četvrta prošla administrativnu provjeru i vrlo brzo očekujemo odluku, da nastavimo s pružanjem pomoći u kući. Do sada je pomoć u kući pružalo više od 40 zaposlenica koje su brinule o više od 220 staračkih i samačkih domaćinstava.

Nedavno je GDCK pokrenuo i program ZMC SENIOR koji pruža razne aktivnosti umirovljenicima. Program je svojevrsni nastavak projekta “Aktivni u mirovini”, koji se provodio tijekom 2020. godine i okupio oko 250 umirovljenika nudeći im besplatne aktivnosti. U novom programu, koji je financiran od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te Grada Svetog Ivana Zeline, organizira se besplatna tjelovježba, zdravstveno savjetovalište, zdravstvena predavanja, kreativne radionice, nordijsko hodanje i književni kutak.

– Odaziv je vrlo dobar. Svakim danom pojavljuju nam se novi umirovljenici koji se žele uključiti u te aktivnosti. Riječ o trogodišnjem programu s kojim smo započeli 1. lipnja 2023. godine, a dosad imamo više od 90 uključenih umirovljenika, nadodala je Puhelek i navela da se mogu uključiti sve starije osobe od 65 godina, svakodnevno od 7 do 15 sati, dolaskom u prostor Crvenog križa na adresi Bocakova 13, gdje ujedno mogu koristiti i uslugu poludnevnog boravka od 9 do 13 sati.

GDCK Sveti Ivan Zelina, također okuplja vrijedni tim mladih zaposlenika, suradnika, partnera i volontera koji su prihvatili moderne izazove i prepoznali važnost europskih sredstava te kroz projekte od 2018. godine do sada povukli 2 milijuna i 441 tisuću eura, dok je u planu osigurati dodatnih 740 tisuća eura.

Uz sve navedeno, Puhelek je ovom prilikom istaknula i kako su zelinski dobrovoljni darivatelji krvi najbolji u Zagrebačkoj županiji.

– Skupljamo oko tisuću doza godišnje, a ima nas negdje oko 16 tisuća. Ostvarujemo više od šest darivanja na sto stanovnika. Godinama smo težili prosjeku od pet darivanja, a možemo reći da smo u darivanju krvi iznad europskog prosjeka, kaže Puhelek koja je posebno ponosna na jednu skupinu građana:

– Mladi se jako lijepo odazivaju na darivanje krvi. Moji zaposlenici vični su novim tehnologijama, oglašavamo se na društvenim mrežama i koristimo nove tehnologije da privučemo mlade. Zaista je odličan odaziv mlađih generacija.

U svom radu GDCK uživa veliku podršku Grada Sveti Ivan Zelina koji im je ujedno partner na većini projekata.

– Grad nam je dao zemljište za gradnju nove zgrade. Također nam pruža financijsku pomoć za sve projekte koje je potrebno sufinancirati. Grad Sveti Ivan Zelina uvijek financijski podrži svaki naš projekt.

Spomenuti novi prostor u Zelinskom multifunkcionalnom centru za GDCK otvorio je niz novih mogućnosti:

– To je bila ideja, da u novom prostoru započnemo niz novih aktivnosti. Željeli bi pokrenuti savjetovalište za mlade s problemima u ponašanju. Tu nam je partner Hrvatski zavod za socijalni rad, čiji će stručnjaci obavljati sve aktivnosti koje su potrebne da se mladi vrate u normalu. Želimo pokrenuti i nove programe koji bi mladima bili prevencija ovisnosti te niz drugih aktivnosti za koje ćemo popratiti natječaje, zaključila je Puhelek.

Intervju
Sveti Ivan Zelina