Bjelovaru odobreno sufinanciranje gradnje geotermalne bušotine od 25 milijuna kuna

Povijesni projekt za Grad Bjelovar

Damir Spehar/PIXSELL

Gradu Bjelovaru odobrena su dva projekta namijenjena izgradnji geotermalne bušotine u prigradskom naselju Veliko Korenovo čija se vrijednost procjenjuje na 25 milijuna kuna, izvijestio je u ponedjeljak bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak. Odobreno je sufinanciranje za izradu dokumentacije vrijedne oko 2 milijuna kuna, ali i sufinanciranje gradnje same bušotine.

Projekti su sufinancirani u sklopu programa „Energija i klimatske promjene“ Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, kojega financiraju Kneževina Lihtenštajna, Norveška i Island u svojstvu zemalja donatora te programskog partnera Energetskog instituta Hrvoje Požar.

Gradonačelnik Hrebak rekao je na tiskovnoj konferenciji kako je riječ o izgradnji bušotine potencijalne snage četiri megavata toplinske energije uz pomoć koje bi se trebale grijati buduće Terme Bjelovar, Bjelovarski sajam, ali i kompletna buduća poslovna zona u tom dijelu grada koja bi se uskoro trebala početi graditi na čak 80 hektara zemljišta.

-Bjelovar ima ogromni geotermalni potencijal, jedan od najvećih u Hrvatskoj. Prvi smo grad u Hrvatskoj koji je dobio dozvolu Ministarstva zaštite okoliša za istraživanje geotermalnog potencijala. S tom dozvolom javili su se na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, koji financiraju Norveška, Island i Lihtenštajn i koji nam je u petak prvo odobrio dva milijuna kuna za dokumentaciju, a iste večeri doživjeli smo pozitivan šok, jer nam je odobren projekt izgradnje bušotine vrijedan 25 milijuna kuna- istaknuo je Hrebak.

Napominje kako je Gradu Bjelovaru potrebno još 15 milijuna kuna za zatvaranje financijske konstrukcije. Kazao je da će projekt trajati 24 mjeseci te da je dovršetak planiran u jesen 2023. godine.

-Ova bušotina će grijati ‘Terme’, Bjelovarski sajam i cijelu poslovnu zonu u Velikom Korenovu. Naša vizija je da imamo najatraktivniju zonu u Hrvatskoj. Zona koja će biti 500 metara od brze ceste i zapošljavati tisuće ljudi. Zona u kojom ćemo investitorima dati sve za jednu kunu, koji će onda zapošljavati građane i koja će investitoru pružiti nešto što ni jedna zona u Hrvatskoj ne može, a to je zamjena za plin. A svi znamo što se sada i što bi se moglo događati s plinom- rekao je Hrebak.