Novaca ima, u planu novi projketi

Bistranski vijećnici donijeli prvi ovogodišnji rebalans proračuna

Općinski prihodi su u porastu, što nam je podiglo ambicije, poručio je načelnik Danijel Drviš
345070872_995376701454757_6400746254814521062_n

Bistranski vijećnici održali sjednicu na kojoj od važnijih tema možemo izdvojiti rebalans Proračuna Općine Bistra za ovu godinu. Do prvog općinskog rebalansa došlo je iz više razloga, kako radi povećanja rashoda na nekim od projekata koji se upravo provode ili će se provoditi, preko povećanih izdvajanja za vodovod i kanalizaciju, dok je bilo promjena i umanjivanja i na rashodovnim stavkama poput troškova subvencije javnog prijevoza ili za uređenje nekih ulica koje će dio financija imati iz novih izvora, a ne iz općinskog proračuna.

-Promjene u proračunu su i na prihodovnoj, ali i na rashodovnoj strani. Prihodi nam rastu pa smo morali napraviti korekcije na prihodovnoj strani. To nam je malo podignulo ambicije pa smo otvorili nove stavke na rashodovnoj strani s novim projektima. Možemo biti zadovoljni takvim razvojem situacije- rekao je načelnik Općine Bistra Danijel Drviš.

Načelnik je rekao kako je i projekt aglomeracije pri kraju, ali su rokovi dovršetka pomaknuti za tri mjeseca i postavljeni za sredinu srpnja. Zamolio je mještane za još malo strpljenja jer se izvođači isto bore s izazovima budući da na tržištu nema asfalta, kamena, radnika…

Od ostalih točaka na dnevnom redu bile su one o godišnjem izvještaju o izvršenju Proračuna Općine Bistra za prošlu godinu, Izvješće o izvršenju programa održavanja komunalne infrastrukture, Izvješće o izvršenju programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture i Izvješće o izvršenju programa gradnje komunalnih vodnih građevina. Sve je usvojeno jednoglasno, a na aktualnom satu vijećnici su postavili nekoliko pitanja vezanih uz komunalnu problematiku poput klizišta u Hrastinskoj ulici, uređenosti poljoprivrednih zemljišta i statusa projekta Urbane komasacije.

Po riječima načelnika Danijela Drviša stanje na klizištu će se pregledati i sanirati, dok o uređenosti poljoprivrednih parcela brigu vodi poljoprivredni redar te je istom potrebno uputiti sve prijave. Vezano uz status projekta Urbane komasacije načelnik Drviš je odgovorio kako se od županijskog povjerenstva koje vodi taj proces očekuje odgovor do kraja rujna, odnosno da Bistra konačno zna što dalje, uz napomenu kako je Bistra za isti ishodila svu potrebnu dokumentaciju.

Na kraju se Drviš osvrnuo i na veliki gospodarski projekt i općinskoj poslovnoj zoni gdje je međunarodna korporacija planira investirati više od 200 milijuna eura u prvoj fazi i zaposliti do 1.500 ljudi. Naime, ogromna su kašnjenja s dokumentacijom iz ministarstava koja moraju ovjeriti određene projekte, a investitori koji čekaju te dokumente i po godinu dana spremni su odustati od investicija i preseliti ih u druge države.

Bistra
Politika