Bijele niti na bananama odlične su za probavu
Naime, radi se o kompleksnom tkivu banane koje je zaduženo za prijenos minerala i vode kroz voće, odnosno, osigurava sve što joj je potrebno za rast.
Banane sadrže razne korisne nutrijente i pružaju mnogo energije, zbog čega uvijek treba paziti na količinu koju unosite.
Prosječno, jedna srednja banana od oko 120 g sadrži – ugljikohidrate – 27 g (9 % dnevnih vrijednosti), biljna vlakna 3 g (12 % dnevnih vrijednosti), šećere – 14 g, proteine 1 g (1 % dnevnih vrijednosti), piše Krstarica.
Vitaminski sastav B kompleksa, vitamini C, E i A, magnezij, kalij, kalcij, kao i minerali fosfor, željezo, mangan, bakar, cink i fluor idealno su uravnoteženi upravo u bananama, a niti su zadužene za osiguravanje što kvalitetnijeg sadržaja ovog voća.
Niti koje mnogima smetaju zapravo su zadužene za okus i nutrijente banane. Imaju opor okus, zbog čega ih mnogi uklanjaju.
Nicole Gilt, profesorica sa Sveučilišta u Massachusettsu, kaže da su niti, baš kao i sama banana, hranjive i zdrave, prenosi N1.
– Ne postoji razlog da ih izbjegavate – nisu opasne, naprotiv, ali okus im nije ugodan. Vlakna su dobra za naš organizam, posebno ako imate problema s probavom. Svaki nutricionist savjetuje svojim pacijentima da unose što više vlakana. Ljudi koji imaju problema sa zatvorom ili mučninom, nakon dužeg konzumiranja vlakana iz banana mogu osjetiti poboljšanje. Moj savjet je da ih ne izbjegavate, iako nisu ukusna, izjavila je dr. Nicole Gilt.