BERBA U VINOGRADU OBITELJI LACIĆ: Težaki su još jednom pokazali kak se to negda bralo grozdje

Pedesetak gostiju i uzvanika iskoristilo je priliku i provozalo se konjskim zapregama od lovačkog doma u Dubravici do vinograda obitelji Lacić te su osjetili čar izvornog odlaska u vinograde u vremenima od prije pedesetak godina
305950421_1283098815770629_7258130399260290417_n

Berba po starinski, odnosno manifestacija „Kak su brali naši stari“ u organizaciji Općine Dubravica i Turističke zajednice Savsko sutlanska dolina i brigi, te pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Turističke zajednice Zagrebačke županije i Hrvatske turističke zajednice, održana je ove godine jubilarni deseti put.

Od podneva su se ispred Lovačkog doma u Dubravici okupljali brojni gosti i uzvanici, ali i udruge s područja Dubravice, a svi zajedno su sudjelovali u berbi, kotlovinijadi i fešti koju je na kraju malo pokvarila kiša. Onim najhrabrijima nije ni to pokvarilo uživanje, pa su se povukli u Lovački dom i nastavili s feštom kakva i priliči nakon dobro odrađenog posla. A posao je odrađen i više nego dobro u Pologima, u vinogradu obitelji Filipa Lacića.

Pedesetak gostiju i uzvanika iskoristilo je priliku i provozalo se konjskim zapregama od lovačkog doma u Dubravici do vinograda obitelji Lacić te su osjetili čar izvornog odlaska u vinograde u vremenima od prije pedesetak godina. I dok su fijakeri putovali prema vinogradu u Pologima, desetak ekipa krenulo je s rezanjem luka i pripremama za kotlovinijadu. A kotlovinu su spremali sportaši, glazbenici, umirovljenici, mjesni odbori…, a sve što su pripremili po povratku iz berbe kušali su berači i njihovi gosti. Ali ni domaćini u Pologima nisu svoje berače dočekali praznog stola, a za šećer na kraju pobrinule su se žene iz Udruge Bobovljanke koje su pripremile desetak vrsta kolača. Cijeli program uspješno je vodio majstor ovakvih ceremonija, poznati glazbenik i voditelj – Ivan Fiolić – Fio, a ritam cijeloj manifestaciji davali su odlični glazbenici – Ansambl Zagorje. I dok su berači krenuli u berbu, domaćin nam je rekao nekoliko riječi o svom vinogradu.

-Imamo oko 400 trsova i to mi je velika zanimacija. Što bi se reklo, samo ne spavam u njemu. Ujutro, prije kave, obiđem vinograd i pogledam kako se drži. Prednost je što je vinograd u dvorištu kuće, pa to i nije neko veliko opterećenje, dapače, meni je to uživanje. Zadovoljan sam ovom godinom unatoč suši, a siguran sam da će i naša vina u konačnici biti ukusna- rekao nam je Filip Lacić.

Zadovoljstvo ovom manifestacijom iskazali su i načelnik Općine Dubravica Marin Štritof, ali i direktor TZ SSDiB Vladimir Šinko. I dok je načelnikov fokus na daljnji razvoj infrastrukture kojom bi se osiguralo da na područje općine dođe poneki veći gospodarski subjekt, ali i da se mještanima i malim poduzetnicima i OPG-ovcima osiguraju optimalni uvjeti za poslovanje, Šinko je koncentriran na turistička događanja i turističke kapacitete.

-Veseli me da na ovom području imamo već nekoliko kuća za odmor, očekujemo još nekoliko njih, a sve je to usko povezano s manifestacijama koje se događaju tijekom godine na cijelom ovom području. Svaka ovakva manifestacija ima odjeka u turističkoj branši, a onda je to dobra pozivnica za dolazak gostiju. Kad dođu u ove naše krajeve to je prvi korak u njihovom zadržavanju, jer kad vide ove prekrasne bregove, vinograde, pašnjake, sada uskoro biciklističke staze, već postoje jahače staze, nadamo se i vinskim cestama, onda je to sigurno da će rado ostati na našem području nekoliko dana i uživati u svim blagodatima- rekao je Šinko.

Berbi je nazočila i predsjednica Skupštine Zagrebačke županije Marina Glasnović koja je čestitala na desetljeću ove manifestacije.

-Na ovakav način čuvano našu baštinu i to je velika odgovornost. Mi smo ovo naslijedili, ali smo i dužni sačuvati za buduće generacije. Ne znamo kakva vremena dolaze, pa imati svoju zemlju i znati prehraniti svoju obitelj je veliko blago. To možete sačuvati samo vi, vrijedni ljudi ovoga kraja- rekla je Glasnović

Nakon uspješno odrađene berbe i prešanja ubranog grožđa, došlo je vrijeme da se proba mošt. Naravno da ovom prilikom nisu korištene preše nego je grožđe prešano na starinski način – gaženje nogama. Nakon kušanja mošt je proglašen dobrim, a to znači da će i vina biti odlučna. Poslije berbe uslijedilo je zasluženo opuštanje, a onda i povratak do vrijednih kuhara koji su svoje kotlovine pripremili za ocjenjivanje žiriju kojem je na čelu bio Stjepan Kahlina.

Događanja
Dubravica
Hrvatska
Općina
Zagrebačka županija