Samoborka osvojila svjetsku broncu

Bećirović u Budimpešti ispisala povijest karatea: Ovo je veliki dokaz da se u našem klubu dobro radi

U prostorijama Zagrebačke županije održan je prijam za karatisticu koja je na Svjetskom prvenstvu u karateu osvojila ekipno broncu
WhatsApp Slika 2024-01-22 u 12.11.43_390b3006

Samoborka Sadea Bećirović na Svjetskom prvenstvu u karateu održanom u listopadu prošle godine u Budimpešti osvojila je ekipno broncu.

Tim povodom danas je u prostorijama Zagrebačke županije održan prijam za karatisticu i njezinog trenera Darka Šimuneca kojima je na uspjehu, u ime Zagrebačke županije, uvodno čestitao zamjenik župana Ervin Kolarec.

– Iza naše Sadee zaista su respektabilni rezultati i mnoge osvojene medalje na brojnim natjecanjima. S obzirom na to da je natjecanje održano prošle godine, Sadeu smo već prigodno novčano nagradili, ali nismo htjeli da ovaj veliki sportski uspjeh ostane neprimjetan. Dapače, htjeli smo iz prve ruke, od ove vrhunske sportašice, čuti kako je bilo na terenu, kakve su impresije i kakve su borbe bile u Budimpešti.

Kolarec je pritom istaknuo kako Zagrebačka županija u kontinuitetu podržava sport i sportaše, kako kroz sportsku zajednicu tako i kroz ulaganje u infrastrukturu.

– Impresivno je, također istaknuti da Zagrebačka županija ima oko 20 tisuća registriranih sportašica i sportaša u svim granama sporta; 1.600 trenera, delegata i sudaca te oko 200 sportskih objekata. Upravo ove brojke svrstavaju Zagrebačku županiju na sam vrh sportske karte Hrvatske po rezultatima. Itekako se možemo nazvati županijom sporta, rekao je Kolarec i zaključio da je Zagrebačka županija za sport ove godine izdvojila milijun i 200 tisuća eura.

Uspješna godina za Bećirović

Bećirović se u nastavku zahvalila na podršci koju ima od Zagrebačke županije, poručivši kako joj je čast i zadovoljstvo što su prepoznali njezin rad, trud i rezultate.

– Iza mene je uspješna godina, okitila sam se srebrom na Europskom prvenstvu i broncom na Svjetskom prvenstvu. Ovo je veliki dokaz da se u našem klubu dobro radi, s obzirom na to da sam bila ona koja je u Budimpešti vukla ekipu i radila odlučujuće mečeve. Sretna sam i ponosna što sam bila dio toga, a ništa manje nas ne očekuje ni u ovoj godini.

Hrvatska reprezentacija, otkriva Bećirović, u Budimpešti je na putu do medalje odmjerila snage s ekipama iz Hong Konga, Turske, Maroka, Belgije i Mađarske za broncu.

– Bila je prepuna arena puna mađarskih navijača. Upravo smo ih deklasirale Lea Vukoja i ja s visokim rezultatom što je dosad neviđeno u povijesti karatea.

Za Bećirović nema odmora jer za dva dana putuje na Premier ligu u Pariz, a očekuje ju još tri Premier lige, u svibnju Europsko prvenstvo u Zadru, u studenom Svjetsko ekipno prvenstvo na koje se hrvatska reprezentacija kvalificirala ovim rezultatom te međunarodna natjecanja.

– Započela sam još ovu subotu na Grand Prixu u Samoboru, u ekipnoj, seniorskoj i open kategoriji. Bilo nas je 25, a osvojila sam zlato po prvi puta u povijesti Grand Prixa Samobor. Dobar početak, a nadam se da će se tako nastaviti dalje. Veselim se tomu.

Šimunec: Sadea ima šampionsku crtu

Trener Darko Šimunec izrazio je ponos rezultatima Bećirović istaknuvši kako je ona vrlo zahvalna sportašica s kojom je lijepo raditi.

– Ona odrađuje sve i iznad toga još 10 do 20 posto. Rezultat koji ona postiže produkt je njezinog rada i zalaganja. U njoj je ona šampionska crta, rekao je Šimunec i nadodao kako mu je drago što se za njih sve češće organiziraju ovakvi prijami:

– To govori da se nešto dobro i kvalitetno radi.

Iza Bećirović je naporan vikend, napominje Šimunec, trodnevni turnir na kojem je, osim što je bila natjecateljica, pomagala u realizaciji, dok je u nedjelju bila na proglašenju najboljih sportaša Hrvatske. Naime, karate reprezentacija proglašena je najboljom ženskom ekipom u izboru Hrvatskog olimpijskog odbora i sportskih novinara.

– To je viši značaj naših rezultata, da ipak nešto vrijedimo. Malo sportaša se time može podičiti, a to je ono što nas vodi dalje. Nismo sport gdje se vrte novci, ali smo sport gdje se dokazujemo na drugi način. Uspješni karatisti sutra su vrlo uspješno ljudi, a to je ključno, rekao je Šimunec napomenuvši kako kod svojih štićenika upravo zbog toga potenciraju akademsku titulu.

– Mali sportovi vrlo su zahtjevni. Karate je jedan od razvijenijih sportova u svijetu, ima više od 200 država koje se njime bave ozbiljno. Svjetska medalja djevojaka za mene je čudo, ali imamo jednu strašnu generaciju. One su sve mlade, dobre, kvalitetne i pred njima je budućnost.

Karate perjanica sporta Zagrebačke županije

Čestitkama se pridružio predsjednik Zajednice športskih udruga i saveza Zagrebačke županije Vladimir Bregović poručivši kako su ih već naviknuli na odlične rezultate. Pritom je istaknuo kako je karate u Samoboru primjer na koji bi trebao funkcionirati cjelokupni sport Zagrebačke županije.

– Sportaši koji se bave tim sportom u Samoboru nemaju potrebe odlaziti u druge klubove. Svoje najbolje rezultate ostvaruju upravo u tom klubu. To je sigurno primjer kako bi cjelokupni sport trebao funkcionirati. Sve kreće od kluba, ustrojen je na takav način, a nadam se da i mi sa svojim proračunom pridonosimo toj činjenici.

Na Sadeine rezultate, kaže Bregović, Zagrebačka županija jeste i mora biti ponosna te smatra da su u županijskom sportu napravili značajan iskorak.

– Ono što možemo obećati je da će svaki euro koji dođe u sport biti usmjeren na sportaše i njihove potrebe te neće biti uzaludno potrošen nego će se stostruko vratiti, upravo u ovakvim trenutcima u kojima slavimo rezultate. Karate je perjanica sporta Zagrebačke županije.

Naposljetku, Bregović je najavio da će se 2. veljače u Zaprešiću predstaviti monografija u povodu 25 godina osnutka županijske Zajednice športskih udruga i saveza, dok će se 1. ožujka u Jastrebarskom proglasiti najbolje sportašice i sportaše Zagrebačke županije.

Samobor
Sport
Zagrebačka županija