Domaća pizza nikad bolja

Baš kako to rade Talijani: Recept za najbolje tijesto za pizzu uz samo jednu tajnu iz hladnjaka

Jednostavan sastojak iz hladnjaka čini tijesto prozračnim i mekanim
recepti trikovi sastojak pekari kruh pecivo Pixabay/Ilustracija

Malo tko može odoljeti talijanskom specijalitetu koji je osvojio cijeli svijet – pizzi. Iako je vrlo važno koje namirnice i u kojoj količini stavljate na pizzu, jedna je stvar ipak važnija, a to je tijesto.

Svi znamo da je tijesto zapravo najbolji i najvažniji dio pizze, a da bi ono bilo prozračno, morate ga pripremati s jednim sastojkom koji svi uvijek imamo u hladnjaku.

Riječ je o jogurtu. Uz pomoć ove namirnice vaše tijesto za pizzu bit će savršeno.

Najbolje bi bilo, ako imate vremena, da zamijesite tijesto i ostavite ga da odstoji u hladnjaku cijelu noć, prenosi N1.

Sastojci:

– 250 ml jogurta
– 600 g brašna
– 1 vrećica suhog kvasca
– 100 ml ulja
– 50 ml vode
– 1 čajna žličica soli
– prstohvat šećera

Priprema:

U manju posudu ili lončić ulijte jogurt pa ga zagrijte tako da bude mlak. Maknite posudu s ploče, pa jogurt ulijte u zdjelu zajedno s kvascem, šećerom, vodom i jednom žlicom brašna.

Sve promiješajte i ostavite da se kvasac aktivira 15 minuta. Pokrijte zdjelu krpom ili aluminijskom folijom.

Kada kvasac naraste, dodajte ulje i sol, promiješajte, a zatim malo po malo dodajte brašno.

Zamijesite tijesto tako da se odvaja od stijenki posude.

Oblikujte tijesto u pogaču i ostavite pola sata da odstoji u posudi, prekriveno krpom.

Nakon toga tijesto je spremno – možete ga razvaljati valjkom i posložiti sastojke za pizzu.

Gastro
Hrvatska