Auto osiguranje: Detalji na koje trebate obratiti pozornost kako vas ne bi kasnije koštali

U Hrvatskoj, kao i u većini zemalja, auto osiguranje je obvezno ako želite voziti svoj automobil na javnim cestama. Ono služi kako bi se zaštitili drugi sudionici prometa u slučaju da prouzrokujete štetu. Auto osiguranje koje ugovarate mora biti važeće kad god ste u prometu i zato je važno dobro paziti na detalje kad ga ugovarate kako biste bili sigurni u svoja prava i obveze. Nažalost, u brzini modernog života, često se dogodi da osiguranici previde neke stavke sitno pisanim slovima i onda se iznenade kada takve greške dođu na naplatu. Kako biste izbjegli neugodne situacije i potencijalne financijske gubitke, u ovom članku saznajte koji detalji najčešće prođu ispod radara

Manje smo sigurniji zadnjih godina

U strukturi vrste registriranih vozila najveći dio otpada na osobna vozila s 77,0% udjela, zatim slijede kamioni s 8,6%, traktori s 56,0%, motocikli s 3,7% i s mopedi 3,43%, dok su ostale kategorije vozila ispod 1%.

U dvije pandemijske godine vozni je park znatno ostario, pokazuju podaci Centra za vozila Hrvatske, pa je tako prosječna starost osobnih automobila u Hrvata, pokazuju podaci Centra za vozila Hrvatske (CVH), lani prvi put prešla 13 godina i iznosi 13,04 godine.

U predpandemijskoj 2019. prosječna starost osobnih vozila u Hrvatskoj je bila 12,58 godina, no već je u 2020. narasla na 12,89 godina.

Što se tiče marke vozila, na prvom je mjestu kod prve registracije i novih i rabljenih automobila bio Volkswagen. Među novima na drugom je mjestu Škoda, a zatim slijedi Opel, Kia…

A što se tiče rabljenih pak, pri vrhu su skuplje marke poput BMW-a i Audija. Zbog rata u Ukrajini i prekida dobave dijelova za proizvodnju automobila ove bi godine hrvatski vozni park mogao još više ostarjeti.

Gubitak prava iz auto osiguranja

Prava dogovorena obveznim osiguranjem vozila korisna su svim sudionicima prometa, ali neopreznošću ona se mogu izgubiti. Regresni postupak može se pokrenuti prema vozačima koji prekrše dogovorene uvjete ugovora. Tako neke osiguravajuće kuće traže da se vozilo koristi u svrhu kojoj je namijenjeno i da se posjeduje vozačka dozvola odgovarajuće kategorije (znači da ne smije biti oduzeta!). Također, vozač ne smije biti pod utjecajem alkohola, droga ili psihoaktivnih lijekova. Prava iz auto osiguranja izgubit će i onaj tko štetu prouzroči namjerno ili kao rezultat obijesne vožnje. Dobro proučite ugovor jer neke osiguravajuće kuće odbijaju platiti puni iznos npr. ako automobil nije vozio vlasnik ili čak ako nije imao zimske gume.

Vodite računa o produženju police auto osiguranja

Mnoga osiguravajuća društva izlaze u susret svojim klijentima pa automatski obnavljaju police auto osiguranja ili ih kontaktiraju u roku 30 dana prije isteka kad je moguće obnoviti policu ranije. Ipak, nemojte ovisiti samo o njima, nego i vi vodite računa o trajanju vaših obveza.

Pazite na vrijeme navedeno u ugovoru

Kao što smo gore već naveli, kad god koristite svoj automobil za vožnju po javnim cestama, morate imati važeće obvezno auto osiguranje. Iz tog razloga obratite pozornost na vrijeme početka police osiguranja koje je navedeno u ugovoru. Ako stara polica ističe npr. u 9 sati ujutro, nova mora počinjati teći one minute kad je stara završila. Zgodno je isto imati na umu da ako piše da polica vrijedi od 00:00h, to znači od početka dana, dok 24:00h znači da vrijedi do kraja dana. U slučaju kupnje novog vozila, najbolje je da se vrijeme ugovaranja auto osiguranja postavi trenutak datuma i sata isporuke vozila iz salona.

Provjerite koliki je početni rok vaše osiguravajuće kuće

Kad istekne auto osiguranje, postoji određeno vrijeme u kojem polica još uvijek vrijedi i možete dobiti pokriće nesreće ako se ona dogodi. Taj rok naziva se početni rok i točna duljina njegovog trajanja ovisi o osiguravajućoj kući. Prije je zakonski bilo propisano da mora trajati 30 dana i često se dogodi da stariji vozači računaju na tu informaciju. No 2009. godine došlo je do promjene i sada je u zakonu navedeno da je početni rok razdoblje od najviše 30 dana nakon isteka ugovora o osiguranju u kojem se prava i dužnosti iz ugovora o osiguranju produžuju.“ Tako se univerzalni rok od 30 dana pretvorio u proizvoljne rokove pojedinih osiguravajućih kuća. Stoga dobro provjerite u Uvjetima što je odlučila vaša kako biste izbjegli neugodna iznenađenja.

Budući da je auto osiguranje obvezno za sve sudionike u prometu, iskusne i kvalitetne osiguravajuće kuće upozorit će vas na detalje na koje trebate pripaziti. Unatoč tome, ne škodi dobro se pripremiti na nepredvidljive životne situacije i nadamo se da vam je ovaj članak za to bio od koristi!

 

Hrvatska
Sponzorirani sadržaj