Ovaj sok jača organizam, poboljšava krvnu sliku i vid. Možete ga napraviti i doma
Ove čudesne bobice mogu se konzumirati na različite načine – svježe, smrznute, sušene, kao džem, sok ili sirup. Dovoljno je pojesti 200 do 300 grama dnevno kako biste osjetili njezine korist.
Sok od aronije
Aronija je tip borovnice te sadrži vitamine A, C, E i B te djeluje kao antioksidans.
Ako želite pripremiti domaći sirup od aronije, trebat će vam 4 kilograma aronije (svježe ili smrznute). Uz to će vam trebati: dva kilograma šećera, dvije litre vode, sok od dva limuna. Ovo je osnovna mjera za domaći sirup od aronije koju po potrebi možete mijenjati.
Priprema je u principu vrlo jednostavna: pomiješate šećer i vodu i stavite na štednjak dok se šećer ne rastopi, odnosno dok ne počne kuhati, a to je 15-ak minuta. Zatim dodajte aroniju i pustite da prokuha. Od trenutka kada zavrije smjesa treba kuhati 5 do 10 minuta. Ne zaboravite neprestano miješati smjesu. Zatim pustite da se potpuno ohladi.
Kada se sirup od aronije potpuno ohladi, procijedite ga ili kroz gazu ili cjedilo, a bobice ostavite. Nakon toga bobice također procijedite, najbolje kroz gazu. Zatim sve zajedno još jednom procijedite, a tako dobiveni sirup od aronije ponovno stavite kuhati. Čim prokuha maknite s vatre i dodajte limunov sok te promiješajte, prenosi N1info.hr.
Ovako pripremljen sirup od aronije odmah ulijte u sterilizirane, zagrijane boce, zatim boce odmah zatvorite i tek kada se potpuno ohlade čuvajte na hladnom i tamnom mjestu. Od ove mjere dobiti ćete oko dvije litre sirupa od aronije.
Kako se konzumira
Sok možete pripremiti bez dodatka drugih namirnica, pa čak i bez vode. Samo ga stavite u sokovnik. Uvijek čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.
Plodovi aronije mogu se zamrznuti, a zatim odmrznuti prije upotrebe. Iako, kada nešto odmrznete, ne možete to ponovno zamrznuti.