Streljaštvo

Anton Glasnović pobjednik Svjetskog kupa u Larnaki

Za 42-godišnjeg hrvatskog reprezentativca ovo je treća pojedinačna pobjeda u natjecanjima za Svjetski kup
anton glasnović Sanjin Strukić/PIXSELL

Anton Glasnović pobjednik je subotnjeg natjecanja za Svjetski kup u trapu održanog u ciparskoj Larnaki, dok je Giovanni Cernogoraz nastup završio u polufinalu.

Cernogoraz i Glasnović su se našli u istoj polufinalnoj skupini. O plasmanu u borbu za medalje odlučivalo je zadnjih pet metaka, a u tu je seriju zlatni olimpijac iz Londona 2012. ušao s jednim pogotkom manje od Glasnovića i Egipćanina Abdela Aziza Mehelbe. U zadnjoj seriji je Cernogoraz još jednom promašio i završio polufinale s 21 pogođenom metom, dok su Glasnović i Mehelba prošli u finale s 22 pogotka. Iz prve polufinalne skupine u finale su se kvalificirali Poljak Tomasz Pasierbski i Cipranin Andreas Makri.

Nakon prve tri serije natjecanja za odličja otpao je Poljak Pasierbski i tako ostao bez odličja. Brončanom medaljom se morao zadovoljiti Egipćanin Mehelba, a u borbi za zlato ostali su Glasnović i domaći predstavnik Makri. Nakon 35 ispaljenih metaka obojica su imali po 32 pogotka te je o pobjedniku odlučivalo raspucavanje. Glasnović je prvi pucao i pogodio, a Makri je promašio prvu metu i tako osvojio srebrno odličje.

Za 42-godišnjeg hrvatskog reprezentativca ovo je treća pojedinačna pobjeda u natjecanjima za Svjetski kup. Prethodne dvije ostvario je 2020. u Nikoziji i 2021. u Kairu.

Osim spomenute dvojice hrvatskih reprezentativaca, u Larnaki su nastupili i Josip Glasnović te Marko Germin. Olimpijski pobjednik iz Rio de Janeira 2016. Josip Glasnović je sa 118 pogodaka kvalifikacije završio na 11. mjestu, a Marko Germin je sa 114 pogođenih meta bio 53.

Cernogoraz se u polufinale kvalificirao s četvrtim rezultatom kvalifikacija u kojima je pogodio 120 od 125 meta, a Anton Glasnović je sa 119 pogodaka osvojio osmo mjesto, posljednje koje je vodilo u polufinale, a do njega je došao zato što je prema dodatnom kriteriju bio bolji od Talijana De Filippisa i Nijemca Loewa koji su također imali 119 pogođenih meta.

Grad Zagreb
Hrvatska
Sport