Alan Šembera: Velika Gorica i Turopolje mogu pružiti zdrav život u zdravoj okolini

Iako je osnovana u studenom prošle godine, prošle subte na Čič Biču predstavljena je Udruga Jezero Čiče - Turopoljsko more, a tom smo prilikom razgovarali s njezinim predsjednikom Alanom Šemberom koji nam je otkrio svrhu takve inicijative.

Iako je osnovana u studenom prošle godine, prošle subte na Čič Biču predstavljena je Udruga Jezero Čiče – Turopoljsko more, a tom smo prilikom razgovarali s njezinim predsjednikom Alanom Šemberom koji nam je otkrio svrhu takve inicijative.

– Osnovni strateški cilj je revitalizacija jezera Čiče i njegova urbanizacija prema urbanističkom planu izgradnje grada Velike Gorice, koji je donesen 2013. godine. Prema njemu, ovo jezero treba biti sportsko-rekreacijski-turistički centar. Među ostalim ciljevima je da se pokrene građanska inicijativa. Želja nam je da ljudi konačno počnu brinuti o svojoj okolini i to ne prepuštaju drugima te pomognu svima da se to ostvari.

Kako kaže, za ostvarivanje takvog zahvata bilo je potrebno za stol staviti sve zainteresirane strane, dakle Grad Veliku Goricu, Zagrebačku županiju i koncesionara te pronaći kompromisno rješenje u čemu je važnu ulogu odigrala upravo spomenuta udruga.

– Kompromisno rješenje je da se prvo krene od dijela gdje je bio bivši koncesionar koji je nestao s jezera i ostavio ga u stanju koje je neprimjereno te ondje započne obnova i revitalizacija, a s druge strane s postojećim koncesionarom naći zajednički jezik da mu se omogući da on nastavi svoj rad u sljedećoj fazi, ali da zauzvrat prvo revitalizira Čič Bič u određenom roku, a zatim i ostatak prema Veslačkom klubu, rekao je Šembera te nadodao kako je Udruga dostavila ovaj prijedlog partnerima.

Upitali smo ga po čemu se sadašnja revitalizacija razlikuje od one otprije 20-ak godina, kada se Jezero Čiče krenulo puniti sadržajima poput odbojke na pijesku i ugostiteljskim objektima.

– Dvije su bitne razlike. Prva je da se nije napravila koncentracija struke i entuzijasta koji to mogu izgurati, a druga važna stvar je da je Hrvatska dio Europske unije. Ona zaštitu okoline, posebno problem eksploatacije šljunka vodi vrlo ozbiljno, a Hrvatska je zbog načina na koji se obavlja posao šljunčarenja već dobila opomenu, poslana je direktiva i taj se problem mora riješiti u najkraćem mogućem roku, objašnjava nam Šembera te ističe kako su, također na raspolaganju izdašni fondovi Europske unije kojima se može financirati revitalizacija sadržaja bitnih za okolinu.

Optimizma i dobre volje svakako ne manjka, posebice kada uzmemo u obzir sve što lokacija može ponuditi

– Bavljenje sportom, rekreacija, jedan zdrav život u jednoj zdravoj okolini što Velika Gorica i Turopolje mogu pružiti, zaključio je Šembera.