Započela 16. sjednica Gradskog vijeća

AKTUALNI SAT VELIKOGORIČKOG VIJEĆA: Od jeseni besplatni vrtići, otvara se gradilište budućeg Centra za starije osobe

Vijećnici su uoči početka sjednice imali priliku postaviti svoja pitanja gradskoj vlasti
WhatsApp Slika 2024-05-28 u 10.17.12_ff51c7e8

Aktualnim satom započela je 16. sjednica Gradskog vijeća Grada Velika Gorica tijekom kojeg su vijećnici imali priliku dobiti odgovore na neka od svojih pitanja.

Tako su doznali da su sve pristigle ponude za pročistač otpadnih voda premašile procijenjena sredstva te je neophodno osigurati dodatnih 15 milijuna eura za financiranje projekta. U završnoj je fazi izrada projektne dokumentacije za pješački most u Buševcu, dovršena je za obnovu Ulice Dolenec, za obje uskoro slijedi ishođenje građevinske dozvole i pokretanje javne nabave. Također, sredinom lipnja započinju radovi na križanju ulica Stjepana Fabijančića Jape i Ivana Gorana Kovačića, kao i radovi u Stepanskoj ulici u Donjoj Lomnici.

Biciklistička staza do Starog Čiča riješila je problem ilegalnog odlaganja otpada na toj lokaciji, no nova divlja deponija pojavila se sada prema Vukovini zbog čega je u planu postavljanje kamera. Istovremeno, VG Čistoća bilježi smanjenje količine komunalnog otpada, razvrstavanje otpada poraslo je na 40 posto, a u planu je proširenje kapaciteta i izgradnja sortirnice. Odlagalište Mraclinska Dubrava ostaje otvoreno do izgradnje Centra za gospodarenje otpadom.

ZET-ova garaža ostaje u većinskom vlasništvu Grada, promišlja se njezina nova funkcija, a gradonačelnik Ačkar pozvao je na sudjelovanje sve koji imaju sugestije kako bi se taj prostor u centru iskoristio na način koji je u najboljem interesu svih građana.

Otvoreni su prvi natječaji za poduzetnike koji se planiraju smjestiti u novoizgrađenom Poduzetničkom inkubatoru, a na današnjoj sjednici očekuje se donošenje odluke o osnivanju Gospodarske zone Kušanec – istok.

Formirana je radna skupina koja treba odrediti djelatnosti buduće dnevne bolnice. Dnevna bolnica nalazi se u programu Vlade RH za sljedeće četiri godine te se njezina realizacija na obilaznici Ivana Pavla II. očekuje u tom razdoblju, a za sada je sigurno da će imati malu kiruršku ambulantu te dijagnostike. Uz to, kroz dva tjedna otvara se natječaj za izvođača radova budućeg Centra za starije osobe čiji je dovršetak i otvorenje predviđeno do 2026. godine. Uz 102 korisnika u stalnom smještaju očekuje se da će ostale usluge koristiti više od 500 korisnika.

U međuvremenu su završile prijave za upise u dječje vrtiće, a zaprimljeno je više od 750 prijava. Mjesto u vrtiću osigurat će se za svu djecu koja ispunjavaju uvjete, a sama usluga vrtića trebala bi biti besplatna od rujna, o čemu će Gradsko vijeće odlučivati na sljedećoj sjednici.

Politika
Velika Gorica