Akcijom čišćenja obale jezera Čiče Velikogoričani obilježili World Cleanup Day

Akcijom čišćenja Očistimo smeće s naših jezera 125 Velikogoričana priključilo se milijunima volontera iz cijeloga svijeta koji su danas u sklopu dana World Cleanup Day čistili naš planet. Članovi Športsko-ribolovne udruge Odra u suradnji s Kulturno-umjetničkim društvom Novo Čiče, udrugom Agroeduka i Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Novo Čiče te okupljenim mještanima čistili su područje oko jezera Čiče u zajedničkoj akciji koja je započela kod Ježeva jezera u Novome Čiču i nastavila se oko Velikoga jezera.

U želji da ovo područje ostane čisto i nakon što su zbrinuli prikupljeni otpad, organizatori su također postavili poučne ploče kojima žele osvijestiti posjetiteljima važnost čuvanja prirode i potaknuti ih na to da vode brigu o vlastitome otpadu. Tako će ih poruke na pločama podsjećati na posljedice koje neodgovarajuće zbrinjavanje otpada ostavlja na naš ekosustav ili na to koliko je primjerice vremena prirodi potrebno da ga razgradi. 

-Mnogi od nas zamjećuju da je naše Goričko jezero sve zagađenije najčešće građevinskim otpadom i otpadom iz kućanstva nesavjesnih građana. Zato smo pokrenuli akciju čišćenja kojom želimo pridonijeti ljepšemu okolišu jezera Čiče i utjecati na svijest ljudi da više ne odlažu otpad u prirodu, a tijekom duljega razdoblja očekujemo da će zajedničkim snagama svih građana i posjetitelja divljih odlagališta biti mnogo manje. Posebno nas je na ovu akciju potaknula spoznaja da smo nekad uživali na ovim jezerima, provodili sate u kupanju, igri, druženju i zabavama, no jezera su nažalost u posljednjih deset godina zapuštena. Možda provedbom akcije shvatimo koje potencijale imamo i pokrenemo neke aktivnosti oko uređenja jezera- izjavio je Stipo Duvnjak, predsjednik KUD-a Čiče. 

Akcija čišćenja, za koju jesvu potrebnu opremu osigurala Coca-Cola u Hrvatskoj, održana je u sklopu njezina društvenoodgovornog projekta Od izvora do mora. Projekt je usmjeren na čuvanje područja uz hrvatske vode – rijeke, jezera i obale Jadranskoga mora. U suradnji s nevladinim udrugama i institucijama potiču se i podržavaju akcije čišćenja obala te se podiže svijest građana o važnosti odgovornoga odlaganja ambalaže i čuvanja okoliša. 

U projekt Od izvora do mora može se uključiti svaka udruga civilnoga društva koja u svojoj zajednici želi potaknuti i organizirati akcije čišćenja s građanima jednostavnom prijavom na mrežnoj platformi www.odizvoradomora.hr. Coca-Cola će opremom za čišćenje i podrškom komunalne tvrtke u odvozu otpada podržati 15 akcija čišćenja do kraja listopada, a nositelji će najuspješnijih akcija tijekom kojih se prikupi najveća količina otpada po sudioniku na kraju ovogodišnjega ciklusa projekta biti nagrađeni novčanim iznosima od 15 000, 10 000 i 5 000 kuna.