Agencija Općini Dubravici uskratila 400 tisuća kuna za Vinski put

Općinsko vijeće Općine Dubravica sastalo se prvi put u ovoj godini i donijelo je niz tehničkih odluka kojima se usklađuju sa zakonskim propisima ili pak reguliraju način života na području općine. Ipak, na samom početku gorak okus nabacila im je informacija o financijskom izvješću za dovršetak projekta „Rekonstrukcije nerazvrstane ceste Vinski put“.

Naime, Općina Dubravica kandidirala je taj projekt za sufinanciranje iz fondova EU, prošla na natječaju i odobreno je 1,6 milijuna kuna za projekt vrijedan gotovo 2,5 milijuna kuna. Pri konačnom obračunu iz agencije za plaćanje stigla je informacija o uskraćivanju 25 posto odobrenih sredstava, što je gotovo 400 tisuća kuna, jer je navodno prekršena procedura za izbor izvođača.

-Teško nam je shvatiti ovu odluku jer zakonski je strogo propisano da ponuditelj ne smije imati nikakav porezni dug u trenutku javljanja na natječaj. Najpovoljniji ponuditelj za radove na rekonstrukciji Vinskog puta tog trenutka imao je više od tisuću kuna duga za komorski doprinos što ga je automatski diskvalificiralo. Drugi najpovoljniji ponuditelj, skuplji za 50.000 kuna, dobio je posao bez ikakve žalbe drugih ponuditelja. Ispada da Agencija ima svoje odluke koje su iznad zakonskih- rekao je načelnik Općine Dubravica Marin Štritof.

Zbog toga, ali i radi kašnjenja s uplatom sredstava koje su utrošili za energetsku obnovu općinske zgrade, vijećnici su prihvatili prijedlog da se Općina kratkoročno zaduži za iznos od pola milijuna kuna kako bi premostili raskorak do uplate sredstava iz fondova RH.