Općina Križ dobila proračun za 2023., prihodi planirani u iznosu od 6.731.041,00 eura

Na posljednjih, 16. sjednici Općinskog vijeća usvojen je proračun, koji je po prvi puta iskazan u novoj valuti, euru
DSC_8959

Ukupni prihodi i rashodi Općine Križ za 2023. planirani su u iznosu od 6.731.041,00 eura. Kako je istaknuto u obrazloženju proračuna plan je i u 2023. izdvojiti dio sredstava za građenje i održavanje građevina i uređaja komunalne infrastrukture, pa se tako nastavlja briga o čistoći javnih i zelenih površina, održavanju javne rasvjete, nerazvrstanih cesta i građevina javne odvodnje oborinskih voda.

Planira se i izgradnja kanalizacijske mreže u ulici Stjepana Matkovića i u ulici Kriške Republike u Križu, obnova i izgradnja pješačkih i biciklističkih staza, sanacija stare vojne zgrade u Križu te rekonstrukcija i opremanje društvenih i vatrogasnih domova. Općina između ostaloga nastavlja ulagati i u uređenje i dovršetak Selske ulice u Novoselcu, Moslavačke ulice te odvojka ceste u Gornjem Prnjarovcu.

Za sanaciju klizišta osigurano 1.000.000,00 eura

U planu su i veliki projekti poput uređenja Društvenog doma u Križu, izgradnja komunalnog dvorišta na lokaciji sajmišta u Križu, rekonstrukcija i opremanje objekta na Sportskom parku u Križu, uređenje zgrade Galerije u Križu, kao i uređenje parka u Novoselcu, a u planu je i sanacija klizišta u Križu, za što je osigurano 1.000.000,00 EU sredstava, što uključuje sanaciju nekoliko cesta.

-Sve to planira se realizirati u cilju podizanja kvalitete života naših stanovnika- ističe načelnik Marko Magdić.

Poticanje poljoprivrede, gospodarstva i poduzetništva

I u ovoj godini Općina fokus zadržava na poticanju daljnjeg razvoja poljoprivrede, gospodarstva i poduzetništva kroz subvencije za poljoprivrednike, uređenje ruralnog prostora te kroz subvencije trgovačkim društvima u vlasništvu i suvlasništvu Općine Križ.
Proračunom se također, osiguravaju sredstva za rad Vatrogasne zajednice Općine Križ, Javne vatrogasne postrojbe Grada Ivanić-Grada te za redovnu djelatnost Crvenog križa. Isto tako, proračunom se potiče rad udruga u kulturi, tehničkoj kulturi, braniteljske udruge i udruge koje djeluju u socijali i preventivi.

-Kako bi naši mladi usavršavali svoje talente i imali poticaj da ne odustaju od zdravijih životnih navika, nastavljamo ulagati u javne potrebe u sportu i u djelatnosti sportskih klubova- naglašava Magdić.

Mladi i dalje u fokusu

-Želimo omogućiti svim mladima jednake uvjete za obrazovanje i potaknuti ih na što veći trud i zalaganje, zato nastavljamo i sa sufinanciranjem osnovnog i srednjeg obrazovanja te sa stipendiranjem i sufinanciranjem prijevoza studenata, sufinanciramo i nabavu udžbenika za učenike te osiguravanjem programa produženog boravka u Osnovnoj školi- otkriva nam načelnik i nastavlja;

-Demografskim mjerama na području Općine Križ nastojimo pomoći roditeljima i našim najmlađima te osigurati preduvjete za potrebiti demografski rast. Roditeljima novorođene djece i iduće godine osigurava se jednokratna novčana pomoć- poručio je Magdić.
Kroz socijalni program Općina nastavlja s brigom i zadovoljavanjem osnovnih potreba svih skupina građana. Stanovnicima slabijeg imovinskog stanja proračunom se osigurava isplata jednokratnih novčanih pomoći, dok će se korisnicima zajamčene minimalne naknade podmiriti troškovi stanovanja. Umirovljenici i nezaposlene osobe i nadalje mogu računati na prigodnu jednokratnu novčanu pomoć.

Održavanjem raznih manifestacija Općina se trudi očuvati kulturnu baštinu i pružiti što atraktivniji i zabavniji sadržaj za sve građane. Isto tako, značajna sredstva osiguravaju se i za rad Ustanova, proračunskih korisnika Općine Križ i to Dječjeg vrtića Križić-kružić te Knjižnice i čitaonice Križ.

Hrvatska
Križ
Općina
Ostalo
Zagrebačka županija