Evo kada je spremna za baciti

Koliko dugo smijete držati svježu piletinu u hladnjaku?

Nepravilno skladištenje može dovesti do ozbiljnih trovanja
meat-6054509_1280

Piletina je jedna od najčešće korištenih namirnica u kućanstvima, poznata po svojoj hranjivoj vrijednosti i jednostavnoj pripremi. Ipak, zbog sklonosti bakterijskoj kontaminaciji, pravilno rukovanje i čuvanje ključno je za sigurnu konzumaciju.

Sirova piletina lako može postati izvor bakterijskih infekcija poput salmonele ili kampilobaktera, osobito ako se ne skladišti na odgovarajući način. Hlađenje na temperaturi ispod 4 °C usporava rast bakterija, ali to ne znači da je meso trajno sigurno za upotrebu.

Svježa piletina ne bi smjela stajati u hladnjaku dulje od 1 do 2 dana, dok se pripremljena piletina može čuvati 3 do 4 dana u zatvorenoj posudi. Ako piletinu ne planirate upotrijebiti u tom roku, najbolje ju je zamrznuti. Sirovi pileći komadi mogu ostati u zamrzivaču do 9 mjeseci, a cijelo pile i do godinu dana. Termički obrađena (kuhana ili pečena) piletina može se čuvati zamrznuta između 2 i 6 mjeseci.

Kako biste izbjegli trovanje hranom, važno je znati prepoznati znakove kvarenja. Ako je piletina predugo stajala, moguće je da više nije sigurna za konzumaciju.

Evo nekoliko pokazatelja da je piletina pokvarena:

Rok trajanja – Ako je na pakiranju naznačen datum koji je prošao, postoji velika vjerojatnost da meso više nije ispravno.

Promjena boje – Sirova ili kuhana piletina koja je počela dobivati sivo-zelenu nijansu vjerojatno je kontaminirana bakterijama ili plijesni.

Neugodan miris – Pokvarena piletina ispušta kiseo, pomalo jak miris sličan amonijaku. Taj se miris ponekad može prikriti začinima ili marinadom.

Sluzava tekstura – Ako je površina mesa ljepljiva ili sluzava na dodir, to je jasan znak da se meso pokvarilo, prenosi N1.

Hrvatska
Život