MEĐUNARODNI DAN LUBENICA

Kraljica ljeta ima i svoj dan: Donosimo pet fantastičnih recepata za jedinstveno ljetno osvježenje

Povodom Međunarodnog dana lubenica, koji se obilježava 3. srpnja, podsjećamo na ovu omiljenu ljetnu poslasticu i njezine uloge u kulturi, prehrani i svakodnevici
lubenica (3) Foto: Unsplash/Ilustracija

Lubenica nije samo simbol ljeta i osvježenja, već i plod bogate povijesti i tradicije uzgoja koji seže tisućama godina unatrag. U nastavku donosimo nekoliko zanimljivosti koje možda niste znali o lubenici.

Lubenica potječe iz Afrike, a kultivirana je još u starom Egiptu, gdje su njezine sjemenke pronađene u grobnicama faraona. Danas je jedna od najraširenijih i najomiljenijih voćki diljem svijeta, poznata po svom sočnom, crvenom mesu i sposobnosti da utaži žeđ tijekom vrućih ljetnih dana.

No, iako ju svi ubrajamo pod voće, lubenica je zapravo povrće iz porodice tikvovki. Sastoji se od preko 90% vode, što je čini idealnom za hidrataciju i rashlađivanje. Osim što je ukusna, lubenica je i iznimno zdrava – bogata je antioksidansima, vitaminima A i C te aminokiselinom citrulinom, koja pridonosi zdravlju srca i mišića.

Više od 1200 sorti

Zanimljivo je da postoji više od 1.200 sorti lubenica, a razlikuju se po veličini, boji kore i unutrašnjosti, te obliku – od klasičnih okruglih i ovalnih do rijetkih četvrtastih koje se uzgajaju u Japanu.

U mnogim kulturama lubenica ima posebno mjesto u običajima i proslavama. Na ljetnim festivalima često se organiziraju natjecanja u brzom jedenju lubenica, a neki gradovi diljem svijeta čak imaju spomenike posvećene ovom voću. U prehrambenoj industriji koristi se i njezina kora – za pripremu slatkog pekmeza ili čak ukiseljena kao prilog.

Lubenica i sol? Možda zvuči neobično, ali malo soli na krišku lubenice može dodatno naglasiti njezinu slatkoću. Sol djeluje kao prirodni pojačivač okusa, zbog čega lubenica postaje još intenzivnija.

Na Međunarodni dan lubenica prisjetimo se uz nekoliko fantastičnih recepata koliko je važno uživati u sezonskim plodovima, slaviti prirodu i čuvati domaće sorte koje obogaćuju našu kuhinju i identitet.

Nepogrešiv trik za kupnju savršene lubenice: Evo na što treba paziti

Recept 1: Lubenica i feta sir (salata za ljetno osvježenje)

Sastojci za 4 manje porcije:
1 kg lubenice
200 g feta sira
1 limeta
2-3 grančice majčine dušice ili mente
3 žlice maslinovog ulja
1 prstohvat soli
Po želji: crveni luk, med i orasi

Priprema

Narežite lubenicu na komade veličine zalogaja. Marinirajte je sokom limete, prstohvatom soli i maslinovim uljem. Zatim dodajte natrganu fetu i svježe začinsko bilje. Po želji dodajte tanko narezan crveni luk, malo meda i nasjeckane orahe za još bogatiji okus.

Foto: Unsplash/Ilustracija

Recept 2: Poke bowl s lubenicom (veganska opcija)

Sastojci za 4 osobe:
500 g lubenice
3 žlice ulja od kikirikija
3 žlice jabučnog ili bijelog vinskog octa
2 avokada
200 g riže
1 krastavac
150 g edamame sjemenki
Prstohvat soli
Po želji: tofu, mrkva

Priprema

Lubenicu narežite na kockice i marinirajte u ulju od kikirikija i prstohvatu soli. Pecite u pećnici 20–30 minuta pa je pomiješajte s octom. Skuhajte rižu i blanširajte edamame 10 minuta. Avokado narežite na trakice, krastavac na kockice, a mrkvu po želji spiralizirajte. Složite sve sastojke u zdjelu i začinite po ukusu.

Foto: Unsplash/Ilustracija

Recept 3: Koktel s lubenicom (alkoholni)

Sastojci:
0,3 l tequile
0,2 l bijelog ruma
0,1 l Maraschina
0,3 l soka od maraške
Blendana lubenica
Led (najbolje s okusom mente ili limete)

Priprema

Pomiješajte sve sastojke u blenderu i poslužite u čašama za koktel, ukrašene kriškom lubenice ili listićem mente.

Foto: Unsplash/Ilustracija

Recept 4: Veganski koktel s lubenicom i krastavcem (bezalkoholni)

Sastojci:
150 ml soka od svježe lubenice
4 kriške krastavca
150 ml bezalkoholnog džina ili biljnog tonika
100 ml svježeg soka limete
60 ml šećernog sirupa
Prstohvat soli

Priprema: Pomiješajte sve sastojke, dobro ohladite i poslužite s kriškom krastavca.

Foto: Unsplash/Ilustracija

Recept 5: Carpaccio s tunom i lubenicom

Sastojci za 4 osobe:
400 g sirove tune
400 g lubenice
4 žlice maslinovog ulja
100 g komorača
Prstohvat soli
Po želji: sok limuna

Priprema

Tunu i lubenicu narežite na tanke ploške i slažite na tanjur. Komorač narežite vrlo tanko i posložite preko. Začinite maslinovim uljem, posolite i po želji pokapajte limunovim sokom.

Foto: Screenshot/YouTube

Gastro
Hrvatska