JEDNOSTAVNOST JE NA CIJENI

Lagana i brza ljetna kuhinja: Njoki u umaku od rajčice i sira idealan su i ukusan zalogaj

Ljetna kuhinja voli jednostavnost, svježinu i brze recepte. Kada temperature porastu, rijetko tko želi sate provoditi uz štednjak – zato su lagana jela, pripremljena u nekoliko koraka, idealan izbor
njoki Foto: Screenshot/YouTube

Salate, hladne tjestenine, jela s roštilja, brze juhe od povrća i obroci s malo kuhanja postaju svakodnevica. Ljetno kuhanje oslanja se na sezonske namirnice poput rajčica, tikvica, paprika, krastavaca i aromatičnog bilja, a često je dovoljno tek malo maslinovog ulja, sira ili tune da nastane ukusan, zdrav i osvježavajući obrok. Upravo u toj jednostavnosti krije se čar ljetne kuhinje.

Zato su njoki u umaku od rajčice i sira idealan izbor. Pravo su utješno jelo koje spaja jednostavne, ali bogate okuse mediteranske kuhinje. Mekani i lagani njoki od krumpira izvrsno se slažu s aromatičnim umakom od rajčice, dok sir daje onu savršenu kremastu notu koja zaokružuje cijelo jelo. Ovo je savršen ručak ili večera kada želiš nešto brzo, ukusno i zasitno – a opet bez previše komplikacija. Idealno i za vegetarijance, a može se lako prilagoditi i dodatkom povrća, poput tikvica ili patlidžana, za još bogatiji obrok.

Pixabay/Ilustracija

Recept za njoke s rajčicom i sirom

Sastojci:
500 g svježih njoka
1 žlica maslinova ulja
2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
400 ml pasate od rajčice (ili pelati)
Prstohvat šećera
Sol i papar po ukusu
1 žličica sušenog origana ili bosiljka
100 g ribane mozzarelle
30 g ribanog parmezana (po želji)
Svježi bosiljak za dekoraciju

Priprema

U velikoj tavi zagrij maslinovo ulje, dodaj nasjeckani češnjak i kratko poprži dok ne zamiriše (pazi da ne zagori). Dodaj pasatu od rajčice, začini solju, paprom, šećerom i origanom. Kuhaj umak 10–15 minuta na srednjoj vatri dok se lagano ne zgusne.

U međuvremenu, u velikom loncu zakuhaj posoljenu vodu i skuhaj njoke prema uputama s pakiranja (kada isplivaju na površinu, gotovi su). Ocijedi njoke i dodaj ih u umak. Nježno promiješaj da se svi lijepo oblože.

Dodaj ribanu mozzarellu i miješaj dok se ne rastopi i sjedini s umakom. Po želji, umiješaj i malo parmezana. Posluži toplo, posipano s još malo sira i listićima svježeg bosiljka.

 

Gastro
Hrvatska