BEZ IKAKVIH APARATA

Omiljeno ljetno osvježenje ne mora biti iz trgovine: Evo kako napraviti ukusan domaći sladoled

Kad temperature porastu, malo što tako osvježava kao dobar sladoled. I dok police trgovina nude razne okuse i marke, sve više ljudi okreće se pripremi domaćeg sladoleda – i to s dobrim razlogom. Osim što možeš birati kvalitetne i prirodne sastojke, domaći sladoled je zdravija alternativa kupovnim varijantama koje često sadrže previše šećera, umjetnih aroma i aditiva
sladoled (2) Foto: Unsplash/Ilustracija

Dobra vijest je da ti za izradu sladoleda kod kuće ne treba poseban aparat – dovoljno je malo dobre volje, osnovni sastojci i zamrzivač. Možeš ga prilagoditi vlastitom ukusu, dodati komadiće čokolade, svježe ili zamrznuto voće, orašaste plodove ili začine poput cimeta i kardamoma. Osim što je ukusan, domaći sladoled je i zabavan projekt koji možeš raditi s djecom ili prijateljima.

U nastavku donosimo jednostavan recept za klasični kremasti sladoled od vanilije, koji može poslužiti i kao baza za tvoje sladoledne eksperimente.

Foto: Unsplash/Ilustracija

Recept za domaći sladoled od vanilije (bez aparata)

Sastojci:
500 ml vrhnja za šlag
1 konzerva (cca 400 g) zaslađenog kondenziranog mlijeka
1 žlica ekstrakta vanilije

Po želji: komadići čokolade, voće, orašasti plodovi

Priprema

Vrhnje za šlag izmiksajte u čvrsti šlag. U posebnoj posudi pomiješajte kondenzirano mlijeko i ekstrakt vanilije.

Nježno umiješajte šlag u smjesu s mlijekom – najbolje lopaticom, da ostane pjenasto i lagano. Dodajte dodatke po želji (komadiće čokolade, voće…).

Smjesu ulijte u posudu s poklopcem i stavite u zamrzivač na najmanje 6 sati, idealno preko noći. Prije posluživanja, ostavite sladoled 5 minuta na sobnoj temperaturi da omekša i lakše se servira.

Gastro
Hrvatska