Žena doživjela 116 godina i otkrila tajnu svoje dugovječnosti: Svakog jutra jela je isti doručak

Suzannah Mushatt Jones, jedna od najdugovječnijih žena na svijetu, maksimalno je iskoristila prednosti doručka. Smatrala je da svoju dugovječnost duguje određenoj vrsti hrane koju je konzumirala svakodnevno.
Naime, razlog zbog kojeg je Jones doživjela 116 godina bio je taj što je svakodnevno jela slaninu. Suzannah je rođena u srpnju 1899. godine, a preminula je 2016. godine, samo nekoliko mjeseci prije svog 117. rođendana. Njezina jutarnja rutina uvijek je bila ista, piše Eat This.
Niz nutritivnih vrijednosti
Budila bi se oko pola deset, a doručkovala do pola jedanaest. Svakog jutra jela bi isti doručak koji se sastojao od kajgane i slanine. Njezina nećakinja Louise izjavila je: – Teta bi mogla jesti slaninu cijeli dan. Ne može joj se zamjeriti – slanina je ukusna mesna prerađevina koju se može pripremiti na razne načine, ovisno o tome volite li je sušenu ili prženu, a odličan je dodatak mnogim jelima.
Iako mnogima nezamisliva kao svakodnevna opcija zbog jačine, klinika Cleveland navodi da slanina ipak ima niz nutritivnih vrijednosti zbog kojih bismo mogli razmisliti o tome da je češće uključimo u prehranu.
Jedna porcija slanine sadrži oko 20 grama proteina, kao i kompleks vitamina B koji pomaže u prevenciji infekcija i održavanju zdravlja stanica. Taj vitaminski kompleks također pomaže radu brojnih enzima, uključujući i one odgovorne za otpuštanje energije iz ugljikohidrata i masti te sintezu zdravih aminokiselina.
Vitamin B igra važnu ulogu
Osim toga, vitamin B igra važnu ulogu u prijenosu kisika i hranjivih tvari po cijelom tijelu.Clevelandska klinika također napominje da svinjska slanina sadrži selen, mineral koji aktivira određene proteine povezane s prevencijom raka, te znatnu količinu cinka koji pomaže u regulaciji gena.
Nakon doručka, Jones bi imala još dva obroka u danu. Za ručak bi jela voće, a večerala je oko pola šest, obično meso, povrće i krumpir.