Znate li zašto maslac uvijek mora biti sobne temperature?
Pravilno miješanje maslaca i šećera ključno je za postizanje prozračne teksture kolača. Ovaj proces stvara prostor u maslacu za emulziju masti i vode, što osigurava stabilnu strukturu i laganu teksturu kolača.
U dane uoči Božića kad ne znamo što bismo prvo napravili, pospremili stan, pripremili francusku, zamotali darove ili ispekli božićne kolače, dobro dođe svaki savjet koji će nam olakšati pripremu za najdraži blagdan u godini. Zato donosimo odličan savjet bez kojeg bi naši kolači bili puno lošiji, a taj je da u pripremi kolača trebamo koristiti omekšali maslac, odnosno maslac sobne temperature.
Kako pravilno izmiksati maslac i šećer?
Pravilno miješanje maslaca i šećera ključno je za postizanje prozračne teksture kolača. Ovaj proces stvara prostor u maslacu za emulziju masti i vode, što osigurava stabilnu strukturu i laganu teksturu kolača.
Šećer svojim kristalima fizički pomaže maslacu da zadrži dodatnu tekućinu potrebnu za uspješnu emulgaciju.
Priprema maslaca
Koristite omekšali maslac sobne temperature. Pritisnite ga prstom – trebao bi zadržati udubinu bez pucanja. Ako je prehladan, ostavite ga na sobnoj temperaturi ili ga usitnite na manje komade da brže omekša.
Postupak miješanja
Uz nastavak s lopaticom na mikseru, miješajte maslac i šećer srednjom brzinom dok smjesa ne postane svijetla i pahuljasta. Izbjegavajte velike brzine kako bi spriječili stvaranje nestabilnih mjehurića zraka.
Povremeno s rubova posude za miksanje postružite smjesu silikonskom lopaticom za ravnomjerno miješanje. Ako koristite hladan maslac, usitnite ga na komadiće od 1 cm, miksajte dok ne omekša, zatim dodajte šećer i nastavite s receptom.
Ova tehnika osigurava savršenu visinu i teksturu kolača, a svaka kreacija bit će lagana i pahuljasta, prenosi N1.