Ima važnu funkciju

Čemu služi rupica u vašem hladnjaku?

Nalazi se između pojedinačnih odjeljaka na stražnjoj stijenci hladnjaka
hladnjak

U svakom hladnjaku, između jogurta, pekmeza, sira ili drugih namirnica, krije se mala rupa. Nalazi se između pojedinačnih odjeljaka na stražnjoj stijenci hladnjaka.

Jeste li se ponekad pitali za što služi ta rupica? Stručnjaci kažu kako ima važnu funkciju i stoga je treba redovito čistiti! Naime, u hladnjaku se stvara kondenzacija kad redovito otvaramo i zatvaramo vrata. Svaki put kad otvorite hladnjak, topao zrak struji unutra, a to povećava vlažnost.

Temperatura unutar hladnjaka ostaje najniža na stražnjoj stijenci jer se tu stvara hladnoća. Zato se vlaga upravo tu kondenzira. Voda zatim teče niz zid i ulazi u malu rupu. Na kraju se šalje u kompresor gdje može ispariti zbog topline. Ako se ovaj postupak ne provede, voda bi se mogla skupiti u hladnjaku, piše Fenix. Zato je važno redovito čistiti tu malu rupu.

Čak i male čestice prašine koje dospiju u hladnjak kada ga otvorite mogu začepiti odvod, ali isto tako mogu i ostaci hrane. A to bi moglo imati loše posljedice. Jer ako se voda skupi u hladnjaku, uređaj mora potrošiti više energije da je ohladi, a i hladnjak se brže zaleđuje! Kao rezultat toga, koristi više električne energije, a to dovodi do većih troškova. Osim toga, smanjuje se vijek trajanja električnog uređaja. Zato je važno ne zaboraviti ovu rupu prilikom čišćenja hladnjaka, prenosi N1.

Hrvatska
Zanimljivosti