Predstavljanje knjige

VIDEO Veleučilište Velika Gorica izdalo slikovnicu “Maksov prvi potres” psihologa Marka Totha

Ilustrirana edukativna dječja knjiga namijenjena je predškolskoj i školskoj dobi te djeci na prilagođen način nudi informacije o potresima i zaštitnim ponašanjima sa psiho-edukacijskim elementima
Zagreb: Predstavljanje slikovnice “Maksov prvi potres” autora Marka Totha Davorin Visnjic/PIXSELL

Slikovnica „Maksov prvi potres“ autora Marka Totha predstavljena je danas u prostorijama Zagrebačke županije. Ilustrirana edukativna dječja knjiga namijenjena je predškolskoj i školskoj dobi te djeci na prilagođen način nudi informacije o potresima i zaštitnim ponašanjima sa psiho-edukacijskim elementima.

– U momentu kada je nastao tekst, kada sam išao kroz jednu jutarnju gužvu u prometu, nitko nije mogao ni slutiti da će se kroz dva tjedna u Sisačko-moslavačkoj županiji dogoditi ponovno potres, što mi je bila neka potvrda, znak, da progovaram o važnoj temi, rekao je autor dr.sc. Marko Toth, po struci psiholog, zahvalivši se svima koji su podržali projekt, naročito ilustratorici Doroteji Bačurin.

Izdavanje ovog djela sufinancirala je Zagrebačka županija s 3900 eura te će se knjiga moći posuditi u školskim knjižnicama diljem županije.

– Nažalost, svi se još uvijek sjećamo koliko su potresi koji su pogodili Zagreb, Zagrebačku i Sisačko-moslavačku županiju bili traumatično iskustvo za sve nas, a poglavito one najmlađe. Upravo iz tih razloga, Zagrebačka županija odlučila je uključiti se u ovaj projekt, prepoznajući pritom važnost obrazovanja i pripreme djece za krizne situacije, istaknuo je zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec.

Osvrnuo se i na projekte obnove zgrada javne namjene oštećenih u potresu koji se dovršavaju diljem Zagrebačke županije.

– Prije dvadesetak dana u Velikoj Gorici, u naselju Dubranec otvorena je 3 milijuna eura vrijedna novoizgrađena škola s vrtićem, a potom i u Zaprešiću zgrada Pučkog otvorenog učilišta za čiju je obnovu osigurano 3,1 milijun eura, rekao je Kolarec dodavši da je do sada, kroz Javni poziv Zagrebačke županije, ugovoreno 117 projekata u iznosu od 38,5 milijuna eura.

– Posebno nas veseli da je 85 projekata u potpunosti završeno, naglasio je Kolarec.

O djelu „Maksov prvi potres“ govorila je i njegova recenzentica prof.dr.sc. Nataša Jokić-Begić koja je naglasila da ova slikovnica pomaže prvenstveno djeci, ali i njihovim roditeljima, dedama, bakama,… Naročito je istaknula „sjajan prikaz dubokih tektonskih promjena koje se događaju u dubini zemlje, ali i dubokih psiholoških promjena koje zapravo na sličan način pogađaju našu psihu“.

U ime izdavača, Veleučilišta Velika Gorica, v.d. dekanica dr.sc. Tamara Čendo Metzinger rekla je da se Veleučilište od svog osnutka 2003. godine profiliralo u respektabilnu visoko-obrazovnu ustanovu koja na različite načine želi doprinijeti i pomoći razvoju društvene zajednice, kako na lokalnoj, tako na regionalnoj i nacionalnoj razini.

– To činimo kroz različite aktivnosti humanitarnog karaktera, javno-zdravstvene aktivnosti, ali prije svega edukativne i obrazovne aktivnosti čiji je cilj prijenos specifičnih znanja i vještina naših specifičnih studijskih programa radi boljitka i kvalitete života lokalnoj zajednici, rekla je Čendo Metzinger zahvalivši Županiji na podršci kako u ovom tako i u brojnim drugim projektima.

Događanja
Velika Gorica
Zagrebačka županija