POKRENUTA ISTRAGA

Ugovori Zagrepčana o prelasku u GPZ Opskrbu pod povećalom regulatora

Iz Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) potvrdili su kako provode istragu protiv Gradske plinare Zagreb-Opskrbe temeljem prijava koje im je dostavio novi opskrbljivač plinom u javnoj usluzi u Zagrebu Međimurje-plin iz Čakovca
Ra?un za plin Goran Stanzl/PIXSELL

– Zaprimili smo 9., 10. i 11. listopada 2024. prijave Međimurje plina u kojima se ukazuje na navodne nepravilnosti u vezi s postupcima promjene opskrbljivača plinom za krajnje kupce kategorije kućanstvo na distribucijskom području operatora distribucijskog sustava Gradska plinara Zagreb (GPZ).

Poduzeti ćemo potrebne radnje iz svoje nadležnosti uključujući provođenje nadzora nad sudionicima uključenima u predmetne postupke te po utvrđenim činjenicama donijeti odgovarajuće mjere i naložiti postupke – odgovorili su iz HERA-e Jutarnjem listu, uz napomenu da spomenuta istraga neće ugroziti sigurnu opskrbu plinom u Zagrebu, Velikoj Gorici, Zaprešiću i ostalim naseljima koje obuhvaća distribucijski sustav GPZ-a.

Nepotpisani ugovori

Prijave Međimurje-plina protiv GPZO-a uslijedile su nakon što je GPZO tijekom rujna i u prvom tjednu listopada prikupljao i obrađivao u pripadajućim postupcima zahtjeve kupaca plina na zagrebačkom području za prelazak iz javne, koju je od 1.listopada preuzeo Međimurje-plin, u komercijalnu uslugu kod GPZO-a. Kako je Međimurje-plin došao do saznanja o navodnim nepravilnostima u postupanju GPZO-a?

Prema pojašnjenjima koje je Jutarnji list dobio iz HERA-e, Međimurje-plin bio je u obvezi 1.listopada pristupiti informacijskoj platformi Hrvatskog operatera tržišta energije (HROTE), što je novi opskrbljivač plinom u Zagrebu i učinio, te u bazu podataka kupaca unijeti podatke o promjeni u javnoj opskrbi plinom. Iz Međimurje-plina tvrde da su prilikom pregleda spomenutih podataka utvrdili brojne nepravilnosti uz kršenje Općih uvjeta opskrbe plinom koji propisuju odgovornost za valjanost zahtjeva krajnjeg kupca kojim pokreće promjenu opskrbljivača plinom, u ovome slučaju odgovornost GPZO-a.

– Od 9135 pokrenutih postupaka dana 07.10.2024. od strane GPZO-a prebrojili smo ukupno 4587 nepotpisanih obrazaca zahtjeva od samog krajnjeg kupca, uz tehničku prepreku nemogućnosti pregleda još oko tri tisuće obrazaca, što je još najmanje oko 1500 nepotpisanih obrazaca, odnosno od 9135 pokrenutih postupaka promjene ukupno oko 6000 nepotpisanih obrazaca – tvrde u Međimurje-plinu.

Radi se o 80 tisuća kupaca

Napominju kako do 1.listopada nisu imali uvid u pokrenute postupke promjene na tržišnu uslugu opskrbe plinom od strane GPZO na platformi HROTE – ROMM, što je, upozoravaju u Međimurje-plinu, sukladno Općim uvjetima opskrbe plinom koji reguliraju provođenje postupaka promjene opskrbljivača plinom.

– Opći uvjeti opskrbe plinom detaljno razrađuju uloge sudionika u procesu promjene opskrbljivača, tako da smatramo da je na isti način, bez potpisa samog kupca, u ukupnosti oko 80 tisuća kupaca počelo koristiti tržišnu uslugu opskrbe plinom od GPZO-a – navode u novom opskrbljivaču plinom u javnoj usluzi u Zagrebu. Iz Zagrebačkog Holdinga odbacili su optužbe Međimurje-plina kao, naveli su, pokušaj Međimurje-plina da opravda gubitak kupaca na tržištu Zagreba i okolice.

Kada su u pitanju sankcije za opskrbljivače plinom koji prekrše odredbe Opće uvjete opskrbe plinom, kazna, u slučaju da se opskrbljivač oglasi krivim za ometanje tržištne utakmice, može iznositi i do deset posto njegova godišnjeg prihoda. Moguće je i oduzimanje dozvole, ali u slučaju opetovanih kršenja pravila o opskrbi plinom.

Gospodarstvo
Grad Zagreb