Značajno smanjenje

Velika Gorica donijela rebalans proračuna: Prihodi smanjeni za 7,9 milijuna, a rashodi za 13,2 milijuna eura

Prijedlog rebalansa proračuna prihvatilo je 14 zastupnika, dok je njih 5 bilo protiv
WhatsApp Slika 2024-10-09 u 11.27.31_ab48579d

Na 18. sjednici Gradskog vijeća usvojene su I. izmjene i dopune proračuna Grada Velike Gorice za 2024. godinu.

Prijedlog je predstavila pročelnica Službe za financije Žaneta Štefančić, ocijenivši ove izmjene i dopune potrebnima zbog realizacije kapitalnih projekta i očekivanih veličina na prihodovnoj i rashodovnoj strani.

– Ove godine planirali smo značajna kreditna zaduženja, ali zbog procedura ugovori za kapitalne projekte sklopljeni su u drugoj polovici godine. Nismo odustali od odobrenog kreditnog zaduženja nego je ovdje riječ o dinamici sredstava koja će se koristiti do kraja godine, a sigurno će biti iskorištena u idućem proračunskom razdoblju, napomenula je Štefančić.

Štefančić priznaje da ni gradska vlast nije zadovoljna ostvarenjem proračuna u prvih šest mjeseci ove godine, a čiji je izvještaj Gradsko vijeće prethodno prihvatilo s 14 glasova za i 5 protiv, napomenuvši kako se neće odustati od kapitalnih projekata poput Autobusnog terminala, dječjeg vrtića u Kolarevoj ulici, Centra za starije osobe i izgradnje škole u Kurilovcu.

– Nećemo odustati od tih projekata nego će njihova realizacija i završetak biti u idućim proračunskim razdobljima. Neki projekti predviđeni su kroz više godina, drugi kroz dvogodišnje razdoblje, a sve će biti u planu proračuna za iduće trogodišnje razdoblje.

Predloženim rebalansom proračuna dolazi do smanjenja ukupnih prihoda i rashoda.

– Ukupne prihode i primitke smanjili smo za 7,9 milijuna eura te oni sada iznose 113,9 milijuna eura, dok su rashodi i izdatci umanjeni za 13,2 milijuna eura i sada iznose 108,4 milijuna eura. U ovaj rebalans uključili smo prijenos financijskog manjka iz realizacije prošlogodišnjih izvještaja, što je za Grad bilo oko 5,4 milijuna eura proračunskog manjka. Također smo morali uključiti proračunski višak naših korisnika u visini od 347.690 eura, što je izmjene i dopune učinilo uravnoteženim. Ukupni prihodi povećani su za 529 tisuća eura u odnosu na izvorni plan i sada iznose 109 milijuna eura, precizirala je Štefančić.

Oporba je kritizirala izmjene i dopune proračuna upravo zbog izostanka najavljenih projekata, ali je prijedlog naposljetku podržalo 14 zastupnika, dok je njih 5 bilo protiv.

Aktualno
Politika
Velika Gorica